Jan 042014
 

roccanivoDeze donkere, roodpaarse wijn van de Barbera d’Asti druif behoort tot de top van de streek Piemonte, en heeft duidelijk niet voor niets een aantal jaren terug de hoogste aanduiding DOCG gekregen. Daarbinnen is de ‘superiore’ dan weer een stapje beter. Dat liet zich proeven, dezer dagen rond Oud en Nieuw: prachtig vol van smaak, zonder een moment te ‘trekken’.
RoccaNivo betekent zoveel als ‘Wolkenrots’, en dat heeft er dan mee te maken dat de druiven op de hellingen bij Mombaruzzo worden verbouwd.

Nou laten zich in een wijn vaak één of meer aparte geuren of smaken onderscheiden, maar bij deze wijn is dat niet uitgesproken zo. Het voordeel is nu wel dat je een hele lekkere, pure wijn proeft, gewoon een heel zuivere ervaring. Misschien is dat ook wel het gevolg van een hele goeie handpluk van de druiven. Overigens moet je dat meestal met een korreltje zout nemen, want de meeste druiven worden handmatig van de ranken afgehaald, maar daarna gaat de hele mik in kuipen om daarna te kneuzen/persen. Als de handpluk-claim van deze wijn nou echter alleen al zou inhouden dat met oog en hand de oogst wordt nagegaan en de ergste rotzooi eruit wordt gehaald voorafgaand aan de persing, dan mag je daar al heel erg blij mee zijn.

De smaak blijft fijn lang hangen, en als je dan de prijs in aanmerking neemt van deze elegante Italiaan, wordt je alleen maar tevredener.

Heerlijk bij stevige pasta’s, groot vlees, wild en rijpe kazen

€ 7,25 bij o.a. Sligro

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)