Apr 252014
 

zuidamzeeroudegenever

Ook deze distilleerderij, Zuidam, maakt bijzondere, mooie en goedsmakende genevers volgens originele receptuur. Deze firma bestaat pas sinds 1975, maar dat heeft niet verhinderd dat men intussen tot een gerespecteerd bedrijf is uitgegroeid. En je hoeft er maar eentje van vier uit de lijn met oude genevers te proeven, om te beseffen dat dat volkomen terecht is. Deze Zeer Oude Genever, geleverd in flessen van 1 liter, is er in gradatie van ouderdom van lagering: van recent tot 5 jaar.

De genever wordt ambachtelijk gestookt vanuit moutwijn uit granen die in de lokale Brabantse molens worden gemalen en wordt na een aantal distillatiestappen voorzien van een aantal kruiden, waarvan we de samenstelling helaas niet mogen weten.

De drie jaar vatgelagerde versie die wij proefden ‘staat’ in de mond, méér nog dan de ‘jongere’ varianten. Het ís dus maar waarvan je houdt: heb je meer trek in een kruidige, zachte genever, kies dan de jongste twee versies (0 – 1 jaar), maar wil je graag worden ‘geraakt’, dan zijn de beide oudste oude genevers aan te bevelen. Lekker gerust hebbend in eikenhouten vaatjes van zo’n kleine 250 Liter komt de kracht van deze 3 jaar genever nu machtig in het glas naar buiten (38% !). Dat eikenhout kun je trouwens mooi subtiel proeven, naast de verfijnde kruidenmelange.

Niet te verwonderen dat er wel een prijs hangt aan zulke kanjers, oplopend met de leeftijd, maar omdat je dit toch maar met enkele kleine glaasjes tegelijk kan verwerken, valt het uiteindelijk wel mee. Een stoere jongen in een stoere fles.

Nadere info en achtergrond: Zuidam

€ 21,- (0 – 1 jaar); € 32,- (3 jaar); € 34,50 (5 jaar) bij (o.a) Mitra en webwinkels.

 Posted by at 12:05

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)