Mar 312014
 

conosurDe wijngaarden van de Chileense ‘Cono Sur’ bestaan nog maar 20 jaar en zijn speciaal in het leven geroepen om gewone, maar goede wijnen te produceren op een zowel modern-technische als respectvolle natuurlijke manier. Dat blijkt prima gelukt: de ene na de andere waardering valt het bedrijf ten deel. Ook de onderhavige wijn bewijst dat die lof niet voor niets is, al helemaal gezien de redelijke prijs *). Al bij het openen komt je een straffe, droge (stuivende) geur tegemoet, waarin zwarte bessen de boventoon voeren. Blijkbaar heeft de Carménère-druif hier z’n beste beentje voorgezet! Een mooie, volle rode kleur en een rijke smaak die heerlijk lang blijft hangen. Vooral de geur vind ik erg aangenaam. Een stoere jongen, over het geheel genomen.
De naam verwijst trouwens naar de zuidelijke ligging van de wijngaarden in Chili (‘Cono’= kegel; ‘Sur’=zuidelijk), een streek met de best denkbare geografische ligging en het gunstigste klimaat. De nadere aanduiding Bicicleta (=fiets) is bedoeld als eerbetoon aan de werkers die zich vooral per fiets over de kolossale terreinen voortbewegen. Een leuk idee, en het levert bovendien een aardig etiket op, waardoor je haast denkt: omfietswijn?
Dit is met recht een wijn die de aanduiding ‘nieuwewereldwijn’ alle eer aandoet. Waarmee maar weer ’ns bewezen is dat er heel veel méér landen zijn met uitstekende wijnen dan alleen de ‘oude wereld’, en dat aantal groeit gelukkig nog steeds.

Deze wijn gaat uitstekend bij rood vlees. Kan ook prima opgelegd worden.

€ 6,- bij Mitra

*) Inmiddels heeft het huis ook speciale wijnen zoals de Single Vineyard Syrah en de Ocio Pinot Noir van hetzelfde huis. Die zijn vast en zeker voortreffelijk, denk ik, maar met resp. E. 15 en 40 zijn die wel even anders geprijsd dan deze Bicicleta, en die hou ik dus buiten deze wijnblog…

 Posted by at 09:18  Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)