May 062014
 

ingelmunsterDat België een kolossale verscheidenheid aan bieren produceert is allang geen geheim meer, en aan deze zijde van de grens hebben we die bieren ook al heel lang zeer op prijs leren te stellen! In de Belgische provincie West-Vlaanderen, bij brouwerij Vanhonsebrouck in de gemeente Ingelmunster (lokaal aangeduid met Brigandsgemeente, jongens, wat een fraaie namen allemaal, hè, dat stamt allemaal nog uit de tijd van de opstand der Ingelmunsters tegen de Fransen in 1798), maken ze al sinds zo 1900 bieren, die bij de consument prima in de smaak vallen. Ook een echte “Brigand” zit in het assortiment – u snapt nu waar die naam vandaan komt.

Maar nu hebben we het over het vermaarde Kasteelbier van daar, sinds 1995 in de Kastelenreeks opgenomen, nadat in 1986 de familie het kasteel Ingelmunster had gekocht. Het is, mits juist gekoeld (zo rond 9 ºC, dus éven buiten uw koelkast laten staan), een bier met volle hopsmaak, een lekkere zachte alcohol (ondanks die 11 %, die ook op het etiket prijkt) en heerlijk bloemig. Kijk dus wel uit, hoor, want het drinkt vlot weg, maar je staat daardoor snel op je kop! Niet erg als je toch zit, bijvoorbeeld met een uitstekende Vlaamse stooflap op je bord.

Tegenwoordig staat er een Xavier aan het hoofd en die heeft in ieder geval gezorgd voor een “Cuvée du Château”, een donker bier van het Kasteel; die zal ik een volgend keer graag testen! Nadere informatie: Vanhonsebrouck.

ca. €1,65 bij div. slijterijen en supermarkten

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)