Jun 232020
 

Het kon (en mócht ook) niet uitblijven: na de eerdere succesvolle uitgave van ’Wijnroutes’, mooiste wijnstreken van de wereld, is er nu de editie Europa verschenen: ’Wijnroutes Europa’. Wederom een omvangrijk boekwerk van 270 bladzijden, met daarin beschreven enkele honderden wijngaarden verdeeld over 14 landen en 40 routes, waarmee je opnieuw een heerlijk en apart wijnboek in handen hebt. Het is van origine een uitgave van Lonely Planets, de inmiddels vermaarde reisgidsengigant. Dan weet je meteen dat het boek vooral zal gaan over het reizen naar de verschillende landen en het bezoeken van de vermelde wijndomeinen plus bijbehorende bezienswaardigheden ter plekke, en niet zozeer over zaken als wijnproductie en -beoordeling.

Per wijngebied in een land is er telkens een route uitgezet van zo’n 5 à 8 bezoekbare domeinen, voorzien van een kaartje van de bewuste streek (in de vorm van een silhouet van een wijnfles) en van enkele hele fraaie, illustratieve foto’s.

Voor een eerste indruk, zie: Inkijkexemplaar Wijnroutes Europa.
Niet alleen de (over)bekende gebieden komen aan bod, zoals Bordeaux, Bourgogne, Piemonte, Toscane, Jerez, Rioja en Douro, maar ook de minder bekende – die kwalitatief zéker niet minder zijn – zoals Slovenië, Georgië, Roemenië en Hongarije. Zelfs Engeland en België/Luxemburg komen langs. Elk hoofdstuk begint met aantrekkelijke achtergrondinformatie, die meteen al verrassende en opwekkende nieuwe inzichten verschaffen. Daarna volgen de wijndomeinen met wetenswaardigheden, betreffende huis, ligging, eigenaars, huidige te verwachten wijnen en bezoekmogelijkheden (webadres, telefoonnr., bezoekadres, bezoektijden of op afspraak, gratis of niet). Besloten wordt met een volle bladzij praktische informatie: overnachtings- en eetmogelijkheden, activiteiten en evenementen. Plus alle benodigde gegevens.

Het boek is uiterst verzorgd, goed vertaald, zoals te verwachten van deze reeks boeken, met aantrekkelijke en soms spectaculaire foto’s, uit diverse bronnen, voorzien van een goed leesbaar lettertype en (heel belangrijk) in een uniforme, vlotte schrijfstijl, die de lezer aan de hand meeneemt en als het ware uitnodigt tot bezoek.
Een beetje jammer vind ik wel dat in dit boek (net als in de ’Wereldversie’) geen moeite is gedaan om de duidelijk alfabetisch bedoelde volgorde van het engelstalige origineel aan te passen aan de Nederlandstalige volgorde. Zo opent het boek met Oostenrijk (”Austria”) en ligt Kroatië (”Croatia”) veel te ver naar voren. Met de huidige computerondersteunde drukprocessen moet het toch vrij gemakkelijk zijn om zowel de inhoudsopgave als de volgorde in het boek te herschikken? Zeker daar elke landenroute ofwel 6 ofwel 8 pagina’s heeft; de algehele layout kan dan immers verder onaangeroerd blijven.

Een ander punt betreft nog de (logische) overlap tussen de ’Wereldversie’ en de ’Europaversie’. Frankrijk, Duitsland, Spanje en nog wat landen zijn in de Europese versie wel uitgebreider, maar er komen flink wat dezelfde gebieden in beide boeken voor, en die hebben ook een vrijwel identieke tekst. De gegevens zijn wel geactualiseerd. Natuurlijk is dit vooral van belang voor de bezitters van die eerdere ’Wereldversie’… Mijn recensie daarvan kun je hier lezen.
In de huidige periode (hopelijk tijdelijk!) moeten we ons wellicht beperken tot virtueel bezoek aan deze gave wijngebieden, via computer, tablet e.d. Maar, gewoon met een goed glas in de hand alvast thuis je komende reis uitstippelen is óók genieten! En daar is dit omvangrijke boek prima geschikt voor.

Lonely Planet Wijnroute Europa – Kosmos Uitgevers – ISBN 978902 1574547 – €25

Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws.nl

 Posted by at 12:55

  2 Responses to “Lonely Planet Wijnroutes Europa”

  1. […] Deze recensie is ook verschenen op de Wijnblog van Culinette […]

  2. Ha, dat is een fijn boek om alvast te kijken waar we volgend jaar eens op bezoek gaan. Geen fijner bezoek dan een wijnbezoek. Echt waar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)