Dec 302014
 

marsigny

Zullen we dit mooie wijnjaar 2014 afsluiten met een gave champagne, oftewel een bruisje of een plopje? Dan gaan we nu even proeven van deze officieel-geen-echte-champagne!

Misschien weten jullie het al lang: die officiële champagnestreek is strikt omschreven en vastgelegd. Alle wijn van daarbuiten mag de naam champagne dus niet voeren. Vaak zie je dan ‘Méthode Champenoise’ op het etiket of, zoals in dit geval, Crémant de Bourgogne. Ook aan het prijskaartje kun je meestal wel zien dat dit geen formele champagne is 😉 Maar dat zegt nog niks over de kwaliteit. Zo vind ik al jaren deze Marsigny één van de ‘champagne’-toppertjes en dat voor maar een tientje.

Ook deze fles is op exact dezelfde wijze gemaakt als elke goede champagne. Een goede menging van twee druivensoorten, Gamay en Pinot Noir, uit de wijngaards rondom Auxerre in het noordelijk deel van de Bourgognestreek. Een fantastisch gezicht vormt alleen al de weelde aan fijne belletjes, maar ook een verrukkelijke frisse, fruitige geur trekt meteen de aandacht. Die belletjes zijn te danken aan een 2e gisting op fles plus 1,5 jaar lagering in de kelders. Die zachte en tegelijk krachtige bloemenimpressie komt ook terug in de smaak en daarbij bezit de wijn ook nog een heel lekker zoetje. Fraai in balans.

Dit is werkelijk gelijkwaardig aan de beste champagnes, vind ik, en elke keer is-ie weer een zeer aangename verrassing om zachtjes te laten ploppen (laat vooral niks uit de hals spuiten, hoor, dat is zonde en het moet ook eigenlijk niet)! Rustig en gelijkmatig dus die kurk ontmantelen, de fles met één hand stevig vastpakken en dan met de andere hand kalm de kurk uit de fles draaien.
En, o ja, haal die fles vooral een half uurtje tevoren uit je koelkast, want dan is de temperatuur veel beter voor de geur en de smaak.

Proost, op ons nieuwe wijnjaar!

€10,- bij Jumbo, C1000 (voor zover nog voorradig, natuurlijk!)

  One Response to “Marsigny Crémant de Bourgogne”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)