Oct 022020
 

Berenburg of Beerenburg? Beerenburgh of Beerenburger? Ja, de naam kennen we allemaal wel, vooral van die vermaarde kruidenbitter natuurlijk, maar hoe zit dat nou met de spelling? Die verschillen komen eigenlijk voort uit noodzaak om aan te geven dat het niet de drank van oude origine is (uit kruidenpakketjes van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam, 17e eeuw, om zelf te trekken op jenever of brandewijn), maar een aangepaste en uitgebreide versie, samengesteld door Fedde Sonnema te Dokkum, 1860. Binnen de kortste keren werd deze kruidenbitter (op jeneverbasis) razend populair (het was in deze tijd ook gebruikelijk te menen dat zulke kruidenextracten geneeskrachtig waren), en juist deze combinatie viel erg in de smaak. Een gouden tref, zogezegd, of liever: een roodbruine! Zo ontstond de naam Berenburg, dus met 1 ‘e’, ter onderscheid. Er bestaan overigens ook andere ‘Beerenburgers’ van andere nabootsers, maar die van Sonnema bleef wel de bekendste.

Allicht, na 160 jaren van groeiende productie, wilde Sonnema ook wel eens een feestje vieren, en ziedaar: de Berenburg 1860. Een speciale feestelijke fles, zwart met rode en gele toetsen, en natuurlijk ‘1860’ prominent afgedrukt op het bekende glazen reliëf. Ook met een wat andere kruidensamenstelling, samen met liefhebbers van de drank bedacht, en tevens met een iets hoger alcoholpercentage (35% versus 30%).

Tijdens de voorverkoop fase ontving ik al een fles om te testen, van de firma Sonnema: Sonnema. Ik moet zeggen: hij smaakt uitstekend! Kruidenbitters hebben nogal eens de neiging te zoet te zijn, of te scherp in één van hun kruiden, maar hier is dat helemaal niet het geval. Ik vind het een mooie, afgewogen smaak- en geurbelevenis, een heerlijke mix van bitter, fris en lichtzoet, waarvan de indrukken nog lang blijven hangen. Kruiden en extracten zoals pomerans (bittere sinaasappel), gentiaan, munt, venkel, laurier, sandelhout en jeneverbessen geven er een zeer rijke textuur aan. Allicht zijn er nog wel meer kruiden en extracten in verwerkt, maar ja, het precieze recept houdt men geheim; jammer voor ons, maar logisch voor de firma.

Zoals ook bij de ‘gewone’ Berenburg vaak gebeurt, kun je heerlijk je gang gaan met allerlei mixjes, en op hun website moet je zeker eens kijken bij de 15-tal voorbeelden daarvan. Maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de pure versie, gewoon gekoeld, geen ijsblokjes erin, nee, rechtuit, strak, koppig en stoer – eerlijk Fries, kortom!
Ik zou zeggen, Sonnema: óp naar het volgende jubileum!
€25 vanaf oktober, bij slijterij en online drankenzaak; zie ook: Sonnema1860.

DrankDrank

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)