Jan 132021
 

Waaraan herkent men een bekende wijnschrijver? Misschien aan zijn of haar stijl? Zeker. Of aan het aantal boeken dat die schrijver inmiddels heeft gepubliceerd? Ook waar. Mogelijk aan één of meer publieke optredens of een verschijnen in een zaterdagse bijlage van een landelijke krant? Klopt ook. Maar volgens mij zéker aan het aantal jaren dat een bepaald boek van die schrijver al in druk verschijnt!

Dat is het geval met dit pas verschenen handboek van Hubrecht Duijker, dat nu al 20 jaar uitkomt en nog steeds erg geliefd is. De grootste verdienste daarbij is bovendien dat werkelijk iedereen die maar het geringste in wijn is geïnteresseerd van Hubrecht heeft gehoord en graag zijn adviezen ter harte neemt. Het boek IS dan ook volgens een oerdegelijk recept geschreven: behandel uitvoerig en handig opzoekbaar allerlei mogelijke combinaties van gerechten en wijnen, op een prettige leesbare wijze, en ziedaar!

Het boekwerk bevat 200 bladzijden in handzaam model (ruwweg A5-formaat). Kleurstelling: zwart met bordeauxrood. Het stramien is simpel: 12 hoofdstukken op type gerecht, van Groente, en Schaal- en schelpdieren tot aan Zoete desserts, plus nog Overige gerechten en Veelzijdige begeleiders. Elk hoofdstuk bevat een groot aantal gerechten met daarbij een aantal mogelijke wijnen. Niks is verplicht volgens de schrijver zelf, dus men kan gerust afwijken en een eigen lijn volgen. Her en der zijn er extra toelichtingen, en ook citaten van min of meer bekende koks, sommeliers of beroemdheden uit binnen en buitenland. Een flink aantal combinaties van wijn en spijs wordt verklapt door erkende koks/sommeliers, als extra. Wil je andersom zoeken welk gerecht zou kunnen bij een bepaalde wijn? Geen probleem, want dan kan er via de index achterin worden gezocht op het voorkomen van die wijn, waar dan ook in het boek.

Je staat soms versteld van de mogelijkheden op het gebied van de maaltijd/wijn koppelingen. Ideaal natuurlijk als je met een ‘lastig’ menu zit en daarbij toch iets goed drinkbaars wilt opzoeken. Wat te denken bijvoorbeeld van erkende lastpakken als hot dog, of boerenkool met worst? Ansjovis dan, of kerriegerechten? Voor alles wordt wel een oplossing gegeven, of op z’n minst de goede richting. Hubrecht geeft ons gewoon, zoals altijd, een rechttoe-rechtaan handboek voor de beginnende én gevorderde zoekers onder ons. Maar het is ook een fijn naslagwerk voor alle wijnschrijvers, vooral prettig om bij twijfel te raadplegen.

Prima geschikt om altijd te zorgen voor kloppende eet/drank combinaties, waardoor het genieten daarvan ook weer op een hoger plan komt. Het is en blijft een vertrouwde uitgave, met een fijne prijs.

Welke wijn waarbij – Hubrecht Duijker – Kosmos Uitgevers – ISBN 978 90 6611 618 4 – €14,99

Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws.nl

 Posted by at 10:00

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)