Oct 272023
 

Link naar Bol.com

Dat Onno Kleyn schrijven kan weten de wijnliefhebbers al heel lang. Lees anders maar zijn reeks boeken over reizen en verblijven in Frankrijk, Spanje, Italië, al dan niet gelardeerd met culinaire genoegens.
Ditmaal een kloek boek met ‘Verhalen voor de Wijnliefhebber’, in acht grote hoofdstukken. Wederom over zijn geliefde landen en streken. Afwisselend worden we overladen met allerlei wetenswaardigheden van wijnen en alles wat daarbij hoort, en fijne verhalen van reizen en verblijven in de meest gewone of juist bijzondere plaatsen, van proeverijen, wijngaarden en -winkels. Een bonte afwisseling van strakke feiten en humorvolle anekdotes, smakelijk gemengd, zoals een wijnmaker zijn wijnen samenstelt. Heden en verleden lopen regelmatig in elkaar over, zoals eigenlijk altijd wanneer een rasverteller lekker onderuit gezakt in een zachte fauteuil over z’n leven en doen vertelt.

Ronduit hilarisch zijn de verhalen over wat er in de loop der tijden allemaal met wijnen is uitgehaald om eventuele slechte eigenschappen te verhullen (mispels, galangal, kopervitriool, kandeel, wittebrood, gestampt krijt en lood komen voorbij, bijv… brrr). Natuurwijnen worden ‘behandeld’, alcoholvrije bewerkingen, biodynamisch begraven koeienhoorns, enz. Maar allicht komen veel serieuze wijngaardtechnieken langs, en alle inspanningen die door wijnbouwers verricht moeten worden om iets te bereiken, zoals het jarenlang zorgvuldig wijnstokken moeten selecteren en opkweken en dergelijke en het (wan)hopen bij de nukken van de natuur en het weer, enz. enz.

Talloze gebieden komen aan bod in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Bij beide laatste landen is er veel aandacht voor sherry resp. port, met opnieuw veel achtergronden en feiten, waarvan sommige zelfs de ‘kenners’ nog wel eens zouden kunnen verrassen. (Plus weer grappige verhalen over lange tochten en proeverijen met meer of minder goede afloop). Er zijn ook wel korte uitwijkingen naar andere plaatsen in de wereld als dat nodig is, zoals Australië, maar het nabije Europa vormt toch de hoofdmoot. Zelfs Malta passeert de revue, en jawel: daar is ook Nederland met z’n wijnen! Onno is in de loop van enkele tientallen jaren wel degelijk steeds positiever tegen de kwaliteit daarvan gaan aankijken, en laat ons dat gelukkig ook goed weten..

Daarboven is dit boek verrijkt met enkele handenvol zalige recepten, mét wijn en bijbehorend advies natuurlijk.
Een bijzonder prettig leesbaar boek, dat door die typische Kleyn-se stijl voortdurend blijft boeien. Uitsluitend ‘de Wijn’ komt langs (incl. de versterkte wijn, natuurlijk) en dan nog alleen die van een (beperkt) deel van Europa. Maar anders zou zo’n anekdotisch boek ook veel te dik worden – misschien bij een andere gelegenheid de ‘rest’ van de wereld?

Er valt hoe dan ook meer dan genoeg te genieten in dit ‘verhalen bij de open haard’-boek, en… zorg vooral voor een lekker glas onder handbereik!

Wijn van Kleyn – Onno Kleyn – Nijgh en Van Ditmar – 320 blz. – ISBN 978 90 388 1318 9 – €30

 Posted by at 10:00

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)