Naast de vermaarde portwijnen maakt Portugal ook voortreffelijke ‘gewone’ wijnen.
Meia Pipa is er zo eentje. Tegenover de hoofdstad Lissabon ligt het schiereiland Setúbal en hier maakt de firma Bacalhôa Vinhos de Portugal uit drie druivenrassen (de Castelão, de Aragonez en de Syrah) een volrode, krachtige wijn, die heerlijk naar rijp, rood fruit geurt. Duidelijk is dat deze wijn op eikenhout heeft gerust alvorens gebotteld te worden, want je kunt de zachte houttonen ruiken. Er zitten in deze jaargang nog duidelijk veel tannines, en dat heeft twee kanten: de wijn kan nog makkelijk een aantal jaren worden opgelegd, maar als je nu meteen gaat ervan gaat drinken, dan moet je wel van een ‘zuurtje’ houden – dat geeft altijd een wat trekkerig gevoel in de mond. De afdronk is soepel en wel zacht.
Niettemin is dit een hele goede, uitgebalanceerde wijn, zeker voor deze prijs.
Geschikt bij: rood vlees, gekruide schotels, pasta’s, kaas
€ 5,– bij Gall & Gall