Apr 072014
 

africafiveOpeens verschijnen de laatste tijd op allerlei wijnetiketten afbeeldingen van diverse exotische dieren, meestal de nogal forse en stoere, soms ook voorzien van iets raars, de commercie zou zeggen: met een ‘twist’, bijvoorbeeld een gek kledingstuk of zo. Het valt mij tenminste behoorlijk op en dús wil ik dan graag uitzoeken hoe of wat – en vooral: IS het wat?… die wijn dan, het dier in kwestie neem ik maar op de koop toe. De komende weken zal ik er nog een paar van behandelen. De keus voor vandaag viel op de Africa Five, een Merlotwijn uit 2012. Het zal niemand verbazen dat-ie uit Zuid-Afrika afkomstig is en wel van de bekende Westkaap. Op het etiket: een stoere buffel! Geen idee wat-ie daar doet en het verband met de onderhavige wijn ontgaat me ook compleet. Juist bij een Merlot, die per definitie een milde, prettige kwaliteit oplevert, verwacht je zoiets toch niet? De tekst op de achterkant geeft als verklaring dat Africa Five, net als de buffel, leiderschap brengt: de buffel aan de waterpoel, deze firma in de wijn, zoiets dus.

Tsja, zo lust je er nog wel één, zeggen we dan! Het aardige is dat dat ‘lusten’ voor deze wijn prima geldt: het is een eenvoudige, zachtaardige, prettige wijn, met een lekkere bessengeur en -smaak die best noodt tot nog een glas. Bovendien past hij bij allerlei gerechten en zal bij menigeen simpelweg goed vallen, zeker bij mensen die niet zo van ‘zware’ wijnen houden.

Kortom: trek je van die rare waterbuffel niks aan en vrees niet dat je met een heel zware, moeilijke, wijn te maken krijgt, het tegendeel is eerder waar. Wat dat betreft had men beter een Blesbok op het etiket kunnen afbeelden: een fraai gekleurde Zuid-Afrikaanse antilope, die graag in gezelschap van andere dieren verkeert en haast geen natuurlijke vijand heeft: dát zou perfect bij deze wijn kloppen!

Bij: rood vlees, maar ook andere vleessoorten; bij pasta’s en groentegerechten.

€5,- bij Jumbo (momenteel €4,- in de aanbieding)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)