Sep 232020
 

Een alcoholvrije whisky. Als je dat hoort dan denk je, dat kan niet. Maar het Australische Lyre’s maakt het wel. Je kunt niet anders dan nieuwsgierig worden naar deze nieuwe alcoholvrije drank. Dus wat deden we? Uitgebreid proeven. We begonnen puur te proeven zonder ijsblokjes en staken onze neus in het glas. Eerst maar eens ruiken. En verdraaid, het ruikt naar whisky! Dan maar eens een klein slokje proeven. Dat viel niet tegen. Niet zoet zoals we verwacht hadden. Helemaal niet zelfs. Terwijl er toch, volgens de ingrediënten, wel suiker en glucose is gebruikt bij het maken. Maar ook het aantal calorieën per glas geeft al aan dat de suiker niet de boventoon voert.

Een whisky met alcohol voel je door je slokdarm naar beneden glijden. Dat doet de American Malt van Lyre’s niet. De smaak komt wel erg dicht in de buurt van echte whisky. Dat is best een vreemde gewaarwording. Omdat je iets nieuws en bijzonders nooit alleen moet beoordelen betrokken we wat andere proevers bij het proces.
De echte whiskykenner en -drinker was niet zo gecharmeerd maar vond de smaak heel goed getroffen. Door de afwezige alcohol krijgt deze American Malt een minder scherpe bite dan echte whisky.
De niet whiskykenner en -drinker vond het gewoon heel erg lekker en een prima alternatief voor sterke drank. Het is goed om het koud te drinken maar niet met ijsblokjes. Dat verdunt de minder sterke smaak meer dan nodig is.
De niet alcoholdrinker vond het een erg fijne toevoeging aan de cola die dan ook wat minder zoet wordt.

Het meest smakelijke dat we gemaakt hebben met deze alcoholvrije whisky waren wat mixen en vooral de Irish Coffee. In koffie is het echt een aanrader. En over ijs. Je kunt er heerlijke combinaties en cocktails mee maken. Op de website van Lyres staan een aantal recepten. Daar staat ook de tip om een echte whisky wat af te zwakken met de alcoholvrije. Die wordt dan minder scherp en je staat wat minder snel te tollen op je benen. Je hebt dan wel de volle smaak maar niet het vaak hoge percentage alcohol. Een uitstekende tip.

De fles hoeft na opening niet koud te staan maar je moet hem wel binnen een week of twee opdrinken. Dat zal geen probleem zijn want je kunt er net zoveel van drinken als je wilt. Iemand met wie ik erover sprak zei: “dat hoef ik niet te proeven want ik had eens een keer alcoholvrije wijn en …”. Geloof mij nou als ik zeg dat dat niet te vergelijken is. Bij Lyres hebben ze een echte alcoholvrije drank voor volwassenen gemaakt. Gezellig meedrinken met de anderen en toch de BOB kunnen zijn. Maar het is ook ideaal voor mensen die niet zo goed reageren op alcohol en het liever niet drinken.

Het maakt ook heel nieuwsgierig naar de andere alcoholvrije dranken die Lyre’s maakt. De serie heeft inmiddels dertien varianten. Absinthe, Amaretti (amaretto), American Malt (whisky), Aperitif Dry (droge vermouth), Aperitif Rosso (vermouth Rosso), Coffee Originale (koffielikeur), Dark Cane Spirit (donkere rum), Dry London Spirit (gin), Italian Orange (Campari), Italian Spritz (Aperol), Orange Sec (Triple Sec), Spiced Cane Spirit (spiced rum) en White Cane Spirit (witte rum).
Ook in Nederland zullen we deze range vast en zeker vaker tegen gaan komen. De dranken zijn voorlopig alleen nog maar verkrijgbaar via de website. Probeer eens een fles!

Verkrijgbaar bij Lyres

  One Response to “American Malt – Een alcoholvrije whisky”

  1. Ik heb dat geproefd en dit is echt erg goed nagemaakt! Ik heb whisky en erg goed en blij met deze alternatief!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)