Aug 222022
 

Stel, je had je altijd al willen verdiepen in de oorsprong, de kenmerken en de goede eigenschappen van Het Bier, maar je was er nooit toe gekomen, door welke oorzaak dan ook.
Of stel, je waant je juist een hele kenner van Het Bier, door een levenslange ervaring met proeven, beoordelen en genieten van dit edele vocht.
Voor beide ‘stellingen’ voorziet dit boek ‘Bierboek met Schuim’ in zowel alle noodzakelijke feiten en degelijke achtergronden, als in tóch weer nieuwe inzichten en bijzondere weetjes. Voor elk wat wils, dus. Beide groepen biergenieters komen aan hun trekken en zullen heel veel van hun gading vinden. Vandaar ook dat de ondertitel van het boek duidt op zowel ontdekkers als oude fans van bier. Het proeven en testen komt dan vanzelf wel, en wie na het lezen en/of doorbladeren van het Bierboek geen enorme lust krijgt in een stevige pot schuimend bier, gaat nimmer genieten van het gulle, verrukkelijke gerstenat.

Na een uitleg over het begrip ‘schuim’ uit de titel (namelijk dat er nogal wat verschillende voorkeuren bestaan in de landen om ons heen met een rijk bierverleden wat betreft schuim, en hoe dat allemaal zo gekomen is), volgt een hoofdstuk over resp. de voordelen en de voorOORdelen van bier in het algemeen, waarin op degelijke en tegelijk humorrijke wijze allerlei wetenswaardigs tot ons komt. Een basiscursus bier mocht natuurlijk niet ontbreken, met van alles over schenken, kijken, ruiken en proeven, gevolgd door van alles over Biercultuur: kennis uit verleden en heden, kwaliteit, koolzuur en schuim, plus technieken, licht en temperatuur alsmede bierstijlen.

De schrijvers nemen ons vervolgens de rest van het boek mee op bier-ontdekkingsreis door de best bekende bierlanden om ons heen: Duitsland, Tsjechië, België, Verenigd Koninkrijk en tenslotte Nederland zelf. Zo’n 150 bladzijden vol leuke feitenkennis, fraaie achtergronden, prima foto’s en lokale gebruiken passeren de revue, alles net zo smakelijk opgediend als het schuimend bier zelf. Brouwerijen, oud of nieuw, worden behandeld en daarnaast vele bieren zelf krijgen een keuringsrapport mee, ontstaan uit de gezamenlijke rapportcijfers van grote aantallen proevers, die via een bepaalde app gezamenlijk een algemene mening hebben opgebouwd. In het boek krijgt de lezer dit verder helemaal uitgelegd, inclusief de mogelijkheid tot het bestellen van een bierproefpakket – ik zal hier verder niet op ingaan, men leze het boek.

De schrijvers zijn eigenlijk geleidelijk het bierberoep ingerold en kwamen elkaar daarbij halverwege tegen. Ivo als biersommelier via Engeland en Amerika, Has vanuit een café via zelf opgebouwde bierkennis, lokale TV en biersommelier in een groot restaurant. Maar hoe dan ook gedreven door persoonlijk plezier in bier en alles er omheen. Dat straalt dan ook door in elke hoek van dit fraaie en heel prettig geschreven boek.
Uitstekend leesbaar en een bron van wetenswaardigheden voor beginner en gevorderde bierkenner!

Bierboek met Schuim – Ivo Thijssen en Has van Goethem – Kosmos – ISBN 9789021590264 – €22,50

Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws.nl

 Posted by at 13:21

  One Response to “Bierboek met Schuim – Ivo Thijssen en Has van Goethem”

  1. […] Deze recensie is ook verschenen op Culinette’s Wijnblog. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)