Apr 262022
 

Van de hand de bekende Wageningse professor Rudolf Pierik verscheen een nieuwe loot aan zijn reeks wijnboeken: Italiaanse Wijnen. Deze hoogleraar was specialist in het vakgebied dat het klonen van planten behelst. Inmiddels is hij in ruste, maar wat heet! Hij heeft over de jaren heen zo’n kleine 20 wijnboeken voortgebracht en gaat daar dus vrolijk mee door. Zij beschrijven op haast wetenschappelijke wijze allerlei wijnen en versterkte dranken van over de hele wereld, allemaal uit gebieden waar het echtpaar Pierik zelf meerdere malen is geweest. Hij heeft er driemaal de Gourmand International Cookbook Award voor mogen ontvangen.

Alle Italiaanse ‘provincies’ plus de beide grote eilanden, in totaal 20 stuks, worden van Noord naar Zuid behandeld. Hierbij kom je telkens veel te weten over de geschiedenis, de geografische en meteorologische kenmerken, de DOC(G) gebieden en de druivensoorten. Daarnaast is er natuurlijk info over de bekende (en minder bekende) wijnen plus hun productiecijfers. De subgebieden binnen elke provincie worden behandeld en met haast encyclopedische uitvoerigheid wordt de lezer ingewijd in alle achtergronden van de rode, rosé en witte wijnen.
Een woordenlijst van Italiaanse begrippen en woorden is aanwezig, plus een algemeen hoofdstuk over de vele druivenrassen. Het boek opent met algemene informatie over de wijngaarden van Italië, de vinificatie, de ziekten, de classificaties en wijnstatistieken. Besloten wordt met een literatuurlijst.

Duidelijk is dit boek geschreven – net als Pieriks andere wijnboeken – om ons een echt verantwoord inzicht te geven in alle denkbare kenmerken van de wijnen van dit land. Je kunt dit boek uitstekend gebruiken als naslagwerk, sowieso om je te oriënteren, maar zeker als steun in de rug als je zelf artikelen over wijn wilt schrijven en snel achtergrondinformatie nodig hebt.
Een zeer gedegen werk, goed geschreven, volledig, met heel veel gegevens. Je steekt er trouwens elke keer weer iets nieuws van op, zelfs als je al het een en ander meent te weten van dit land en z’n wijnen!

Formaat: A5 (21 x 14,5), 104 bladzijden, lijmrug. Druk: nov. 2021

Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws.nl

Italiaanse Wijnen – Rudolf Pierik – U2pi – ISBN 978 94 9324 074 2 – €16,00

  One Response to “Italiaanse Wijnen – Rudolf Pierik”

  1. […] Deze recensie is ook verschenen op de wijnblog van Culinette. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)