Feb 052014
 

chouffe

Was het al geruime tijd winter op de kalender, nu wordt het ook qua bijbehorend weer eindelijk geschikt om eens een goede herfstbok uit te schenken.
In de winkelrekken snuffelend naar geschikte kandidaten (keuze genoeg!) werd m’n oog getroffen door een (voor mij) nieuw soort: van de bekende brouwerij van de “La Chouffe”-bieren uit het Belgische Achouffe in de Ardennen, al járen bekend als makers van hele lekkere bieren. Deze brouwerij heeft een zogenoemd winterbier in het assortiment onder de fraaie naam: N’Ice (bijzonder leuk gevonden, die dubbele betekenis!). (Dit bier blijkt al zo’n tien jaar te bestaan, maar kennelijk was me dat ontgaan – of was de verspreiding in Nederland nog niet geweldig?)
Het is een donkerbruin bier met een percentage van 10%, een ‘zware jongen’ dus onder de herfst- en bokbieren. Het grote pré van dit bier vind ik echter dat-ie niet zo heel overdreven zoet smaakt, zoals bij andere donkere bieren nogal eens het geval is, maar ook dat hij, naast de prima hopsmaak, ook een heerlijke frisheid bezit. Nader proeven en het etiket bestuderen leert vervolgens, dat dit komt de toevoegingen van wat tijm en (jawel) curaçao. Ik neem aan, dat met die laatste de likeur van deze naam bedoeld wordt, die in diverse kleuren bestaat, maar ook in een kleurloze versie, wat hier dan het best uitkwam. Een verrassende vondst, die uitstekend is uitgevallen, dacht ik zo!
Aanbevolen, voor wie dit bier nog niet kende (net als ik tot nu toe). Laat die winter nou maar komen!
Voor wie ‘plaatjes’ wil zien: in de internet-zoekmachine intoetsen: afbeeldingen van chouffe n’ice en dan maar eens kijken wat er allemaal opduikt!

Te drinken als aperitief, bij tapas en andere hapjes.

ca. €6,50 in 4 stompe flesjes; bij slijterij en supermarkt

 Posted by at 13:29

  One Response to “Chouffe N’Ice, winterbier ’13-’14”

  1. Jaaa, da’s fijn, sterk bier wat niet zo zoet is. Orval is er ook zo één. Ik heb ook nostalgische herinneringen aan Geuze toen het nog in in hun eigen café in Brussel uit de kratten/flessen werd geserveerd door een zware dame die na het aanhoren van de bestelling direct richting bar brulde “DEUX GEUZE!!!”
    De merkglazen van Chouffe zijn hilarisch (en een verzamelobject) en de flesjes van Orval bewonderenswaardig mooi. Een gaaf exemplaar voor de sier is een onbedoeld designobject!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)