Nov 242020
 

Als we érgens behoefte aan hebben in deze tijd, dan is het wel een manier om te reizen zonder te reizen. Dat wil zeggen: een (wereld)reis maken zonder je huis te verlaten. Eenvoudig, veilig, makkelijk en goedkoop, maar toch leerzaam. In die behoefte wordt nu voorzien door een nieuw boek over karakteristieke dranken van over de hele wereld, waarvan wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen.

Elk werelddeel wordt bezocht, waarbij achtergronden worden belicht; tevens komen we allerlei nuttige of grappige wetenswaardigheden te weten. In totaal 80 verschillende dranken, gebracht in een hele kleurrijke, moderne lay-out, telkens over 2 bladzijden, in groot formaat (33 bij 25 cm). Er is altijd een kaart van het beschreven gebied bij, met daarop de nodige wijngebieden of productiecentra in artistieke kleurvlakken geschilderd. De vaste indeling bestaat uit de ‘Oorsprong’ van de drank en een onderdeel ‘Proeverij’: kenmerken, smaak en geur en eventueel hoe de drank in kwestie wordt gebruikt. Er worden harde cijfers gegeven, er is een citaat, een tijdbalk, een druivenoverzicht dan wel een smakenschema. Soms wordt er een recept gegeven om zelf zo’n drank te vervaardigen, dan weer wordt er een cocktailrecept vermeld.

Meestal wordt de wereld in grote gebieden behandeld, en daar binnen dan de aparte landen, maar Frankrijk, Spanje/Portugal en Italië hebben een apart hoofdstuk gekregen. Dat is in zoverre logisch dat de schrijvers uit Frankrijk afkomstig zijn en allicht dat daardoor de bekende eigen en omringende gebieden uitvoeriger aan bod komen. Hoe dan ook is er heel veel lezenswaardigs in dit boek en soms trof ik een nieuw feit aan. De schrijvers heten Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi; zij waren studievrienden en zijn tevens liefhebbers van lekkere dranken én van grafische vormgeving. Die beide laatste aspecten komen in dit mooi opgemaakte boek vol tot uitdrukking. Een voorbeeld is dat elke drank zijn eigen kleurtje heeft gekregen, zoveel mogelijk gelijkend op de werkelijke kleur, en dat die kleur als het ware beide pagina’s doordrenkt. Het boek kenmerkt zich door een vlotte stijl, met veel oog voor detail, plus een leuke mix van strakke feiten en aardige feiten en achtergronden. De schrijvers zijn duidelijk oprechte liefhebbers!

Niet alleen is er een fraai overzicht opgenomen van de geschiedenis van alcohol, maar (naast de gebruikelijke index) ook een moderne ‘stamboom’ van de behandelde dranken, ingedeeld op type: gemacereerd, gefermenteerd en gedistilleerd.

Een zeer fraai vormgegeven drankenboek, met slechts hier en daar en typo, of een wat vreemde of gedwongen zin – vermoedelijk tijdens het vertalen ontstaan. Het boek geeft een leuke kijk op werelddranken, heerlijk om tijdens de komende donkere dagen door te bladeren. Rustig genieten van alle heerlijkheden die allemaal voorhanden zijn op de wereld, misschien zelfs met eentje in de hand?! Inderdaad gaan we de aardbol helemaal rond met die 80 glazen. De associatie met het beroemde boek van Jules Verne (‘De reis om de wereld in 80 dagen’) vinden we terug op de Nederlands ontworpen omslag met de vermaarde luchtballon van Phileas Fogg daarop prominent aanwezig.

Aanvulling redactie: Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws. Het inkijkexemplaar op Bol.com laat de index zien en een aantal pagina’s zodat een uitstekende indruk van het boek verkregen kan worden.

De wereld rond in 80 glazen | Adrien Grant Smith Bianchi & Jules Gaubert-Turpin
Kosmos Uitgevers | €29,99
ISBN 978 90 2157 634 3

 Posted by at 12:48

  One Response to “De wereld rond in 80 glazen – Adrien Grant Smith Bianchi & Jules Gaubert-Turpin”

  1. […] redactie: Deze recensie is ook verschenen op de Wijnblog van Culinette. Het inkijkexemplaar op Bol.com laat de index zien en een aantal pagina’s zodat een […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)