Sep 082020
 

Zelden zal een boektitel zo raak zijn geweest als ‘Wijnfestijn’. Immers, met een prima wijn in de hand is het al gauw feest natuurlijk, maar het wordt pas een echt festijn als er ook heerlijk eten bij komt kijken. De ondertitel ‘zo combineer je wijn en eten’ laat verder niets te raden wat betreft de bedoeling van de schrijver: een heerlijk royaal boek samenstellen waarmee iedereen – wijnkenner of niet- de juiste soort wijn bij elk willekeurig gerecht kan leren bepalen.
Dit matchen gaat aan de hand van een eigenbedachte zogeheten wijn-spijsmatrix, een 2-koloms tabelletje met links kenmerken van een maaltijd en rechts kenmerken van een wijn. Als je een zeker wijntype wil opzoeken bij een gerecht dan vul je links vijf kenmerken in van de hoofdonderdelen: ingrediënten, garnituren, kruiden, sauzen, bereidingswijze. Rechts vul je daarna vijf bijbehorende karakteristieken in van een mogelijk bijbehorende wijn: druivenras, geur, smaak, wijnmaken, land/regio. Via een aparte tabel met druivenrassen achterin het boek kun je vervolgens nagaan welke rassen jouw te kiezen wijn zou moeten bevatten om een passende combinatie te vormen met je gerecht. Andersom kan ook. Dan ga je uit van een druivenras (plus eventuele vinificatiemethode/wijnmaakmethode) en kijkt of er de juiste maaltijdkarakteristieken bij te bedenken zijn, om vervolgens een gerecht te bepalen.

Vanzelfsprekend is dit allemaal nog niet zo eenvoudig om daar als lezer mee te beginnen, want hoe moet je nou smaaktyperingen van het gerecht omzetten in kenmerken van een wijn? Daarom geeft de schrijver eerst een minicursus smaak en proeven, in een prettige stijl en met gevoel voor humor, terwijl hij en passant wat bestaande zweverigheden en illusies doorprikt. Aansluitend is de rest van de 190 pagina’s gevuld met een rijke keus aan gerechten, elk voorzien van een ingevulde matrix waarmee je tevens kunt leren hoe dat spijs-wijn koppelen precies werkt. De teksten zijn bovendien verrijkt met aangename en nuttige weetjes en achtergronden. Er zijn hoofdstukken voor Vlees, Vis, Wild, BBQ, Vegetarisch, Desserts en Kaas.
Uiteindelijk bezit je hiermee sowieso een ruime voorraad heerlijke gerecht/wijn combo’s, en tevens leer je zo geleidelijk zelf zo’n wijn-spijsmatrix goed op te stellen bij eigen gerechten. Ook is er een bladzijde die voorziet in verwijzingen naar leerzame internetsites van de behandelde onderwerpen plus een hele nuttige internetpagina waar alle genoemde wijnen in het boek met hun verkrijgbaarheid zijn terug te vinden en eventueel te bestellen. Erg handig als je eenvoudigweg een fijn recept met bijbehorende wijn hebt gevonden en je die combinatie compleet wilt navolgen!

Druk, layout en illustraties vind ik puik verzorgd, de stijl is heel fijn leesbaar. Hier en daar trof ik een kleine typo aan, die verder niet hindert. Op eentje na dan: juist in het blanco voorbeeld van de wijn-spijsmatrix op pag. 17 komt in de wijnkolom 2-maal ‘wijnmaken’ voor. Dit moet ‘wijnmaken’ resp. ‘land/regio’ zijn. Gelukkig zijn alle gevulde matrices bij de recepten in het boek wel correct gedrukt, maar uitgerekend in het voorbeeld… Pech, en iets voor de volgende druk!
Duidelijk heeft de schrijver bijzonder veel kennis van het onderwerp en weet er dan ook hartstochtelijk over te vertellen. Je wordt als vanzelf meegezogen in zijn enthousiasme en je wil zeker de eerstvolgende keer proberen of je bij jouw eigen maaltijd een echt goed passende wijn kunt determineren.

Wijnfestijn – Maarten van den Dries
€18,50 | Kosmos Uitgevers
ISBN 978 90 215 7760 9

Deze recensie is ook verschenen op Kookboekennieuws.nl

 Posted by at 14:16

  One Response to “Wijnfestijn van Maarten van den Dries”

  1. […] Deze recensie is ook verschenen op De wijnblog van Culinette […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)