Feb 092018
 

Wie kent er niet Greetz? Jullie weten wel: die website voor allerlei felicitaties, van kaarten en taarten, bloemen en allerhande cadeaus, en ook feestballonnen voor diverse gelegenheden. Maar wisten jullie al dat daar ook goede wijn, port en bier verkrijgbaar is? Die wordt per fles of in pakketvorm aangeboden en kun je feestelijk verpakt, naar keuze met een kaartje en/of (sommige) een eigen etiket laten afleveren bij het door jou beoogde feestvarken. Natuurlijk zijn daaraan kosten verbonden naast de verzendkosten, maar daarmee regel je dan ook wel een bijzonder cadeau.

Greetz vroeg ons een wijn uit het assortiment te proberen en wij kozen hiertoe voor de Duc de la Forêt Réserve uit 2013 greetz/duc de la forêt. Deze rode wijn is afkomstig uit Languedoc-Roussillon, de wijnstreek Pays d’Oc die zich uitstrekt langs de Mediterrane Zee, vanaf de Spaanse grens tot aan Avignon. Een gebied dat heel sterk is opgekomen vanuit een mindere tijd en nu een prima status heeft verworven en nog steeds verder groeit. Zeker als er dan een nieuwe groep wijnbouwers aan de slag gaat, bijv. uit de Bourgogne, dan kun je natuurlijk op termijn mooie dingen verwachten!

Dat is bij deze wijn ook het geval: de samenstelling van de druivensoorten Grenache, Syrah en Mourverdre (een vermaarde combinatie) is ook hier bijzonder goed uitgevallen. De typische kenmerken van de afzonderlijke druivenrassen komen allemaal aan bod in deze wijn: de gloed van de Grenache, de tannines en het kruidige van de Syrah en het aardse van de Mourverdre. Een stevige, gloedvolle rode kleur, precies zoals je van een rode wijn verwacht, een geur vol rood fruit en zwarte bessen, met een volle, zacht-zure smaak die heerlijk na blijft hangen bovendien. Zo’n wijn nodigt gewoonweg uit tot nóg een slokje, maar dat vind ik nooit erg, allicht.

De wijn zal iedereen goed bevallen en past goed bij schotels met (rood) vlees, pasta’s en (gekruide) salades; ook bij wild zal hij gaan, mits niet té uitgesproken van smaak.

Over de wijn niets dan goeds, en dat geldt ook voor de hele fraaie verpakking. Niet alleen de huls om de wijn zelf, maar ook de gezellige kartonnen doos waarin de bestelling aankomt: vol felicitaties en andere kreten in allerlei talen, heel feestelijk.

Alles bijeen genomen vind ik dit een zeer welkome aanvulling op het Greetz-assortiment, waarmee ze denkelijk veel eer zullen inleggen. Het gemak van bestellen en snel laten afleveren, ook in het weekeind, zal zeker de jongeren sterk aanspreken. Ook de ruime filtermogelijkheden op de 200 wijnkeuzes zullen in de smaak vallen: op prijsklasse (vanaf €10,-), type wijn, land van herkomst, druivensoort, smaak, thema (zelfs de voorkeuren van collega-recensent Harold Hamersma zijn aanwezig!), (speciaal) moment.

€16,95 bij www.greetz.nl/wijn

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)