May 192017
 

Duché d'Uzès Mathilde Chapoutier 2016

Het hertogdom Uzès, boven Nîmes en Avignon gelegen, heeft na een flink aantal jaren strijden om erkenning, sinds 2012 het begeerde predicaat AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) verkregen. Het is daarmee een apart, erkend wijngebied, met zo’n 77 wijnproducerende gemeenten; het behoorde daarvoor tot de regio Cevennes. De familie Chapoutier heeft hier een paar eeuwen lang een grote naam opgebouwd, en met deze dubbel-afgestudeerde dochter van de stuwende kracht Michel aan het roer is de toekomst van dit bedrijf goed verzekerd.

Die fel veroverde kwaliteit zie je terug in de wijnen uit dit gebied, en deze rode wijn is daarvan een goed voorbeeld. Een donker granaatrode kleur met een paarse inslag en een stevige, haast peperige rode-bessen- en bramenlucht zijn de eerste zaken die opvallen bij het inschenken van deze rode Rhône-wijn. In de smaak zit ook iets van gebrande of geroosterde houtsnippers of noten, naast een zacht, maar duidelijk aanwezig tannine-gehalte. Deze wijn kan ook makkelijk een aantal jaren worden bewaard, denk ik.

Een goede, evenwichtige wijn met diverse nuances in de smaak, die een stevige maaltijd prima vergezellen kan.

De witte tegenhanger van deze wijn is ook verkrijgbaar, voor dezelfde prijs.

Geschikt bij: div. vleesgerechten zoals varkens- en kalfslappen; eend; groenteschotels

€9,- (norm. 11,30) bij Gall&Gall

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)