Jan 262014
 

meiapipaDe firma Bacalhõa in Portugal is één van de grootste wijnproducenten van het land. Op het schiereiland Setúbal liggen de wijngaarden waar de lijn Meia Pipa vandaan komt en waar de druivenrassen moscatel, arinto en fernao pires staan. Wij dronken de witte Meia Pipa 2011 bij het voorgerecht van een een licht kruidige Marokkaanse maaltijd en dat is een meer dan perfecte combinatie.
Deze wijn is droog maar niet krampachtig droog. De neus stuift vol met abrikozen en lichte bloemengeur. Bij het proeven is er een vleugje citrusfruit te bespeuren. Een mooie zonnige en lichte wijn die de zomer dichterbij haalt.

Nu ben ik, in tegenstelling tot mijn co-schrijver PdeB, niet zo’n ster in wijn/spijscombinatie maar voor hobby-sommeliers zoals ik is daar een oplossing voor. De vrienden waar wij deze wijn dronken hadden de wijn/spijscombinatie gevonden in de wijnapp WineStein. Een uitvinding! In de app kun je op alle mogelijke manieren zoeken welke wijn het best past bij welk gerecht. Het advies dat de app geeft bevat geen wijnmerk of leverancier maar een richtlijn van druif en smaak. Daarmee kun je bij de wijnhandel de juiste wijnen gemakkelijker uitzoeken.

In dit geval was de combinatie zeer geslaagd. Wij dronken een glas als aperitief en een glas bij het voorgerecht (een vispotje met o.a. koriander en komijn).
Bij het hoofdgerecht (een B’stilla met kip) adviseerde de app een rode wijn die ook daar uitstekend bij paste. Maar daarover later meer.

€ 4,99 bij Gall & Gall

  One Response to “Meia Pipa Vinho Branco, Peninsula de Setubal”

  1. Wat een leuk stukje over deze onbekende wijn. Ik vond het leuk om met de dame op zoek te gaan naar een wijn die bij haar marokkaanse gerecht paste. En inderdaad heeft de app daarbij geholpen. Want zo vaak eet ik niet marokkaans met zoveel verschillende ingrediënten erin.

    Groet Leon
    Gall&Gall Pijnacker Ackershof

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)