Nog niet zo lang geleden werd er behoorlijk bedenkelijk tegen het begrip ‘Nederlandse wijn’ aangekeken. Niet alleen lag ons land veel te noordelijk om goede, volle wijn te kunnen produceren, maar het zou onze landgenoten ook aan echt degelijke kennis van wijnmaken ontbreken – zo werd er gedacht. Inmiddels weten we wel beter: niet alleen is de deskundigheid van de makers sterk verbeterd, maar is ook het klimaat nou eens in ons voordeel gaan werken. De gemiddelde temperatuur is in de bloei- en rijpingsperiode flink gestegen. Andere omstandigheden zijn ook verbeterd, al moeten we ons nu wel zorgen maken over zaken als watergebrek en gestegen energieprijzen. Dat neemt allemaal niet weg dat wij als wijnproducerend land stevig aan de weg timmeren de laatste jaren, en dat dit natuurlijk goed nieuws is voor iedereen. Oké, de prijzen zijn aan de wat hoge kant, zeker vergeleken met bulkprijzen van elders, maar dat moeten we er maar voor overhebben. De prijzen vlakken hopelijk vanzelf af naarmate wij er allemaal ruimer van afnemen, zodat er ook meer geproduceerd kan worden, tenslotte!
Een fraai voorbeeld van zo’n heerlijke vaderlandse wijn is deze Limburgse Riesling, afkomstig van één van onze oudste wijngoeden, Hoeve Nekum, in het Jekerdal bij Maastricht. Tientallen jaren ervaring met het wijnmaken betaalt zich uit in deze prima wijn. Een heerlijk evenwicht tussen het zuur en het zoet valt er meteen te bewonderen bij de eerste slok, gevolgd door indrukken van een haast romige, bloemige smaak en geur. Dit is een typische volle, rijpe Riesling, die het in kwaliteit uitstekend kan opnemen tegen een flink aantal vermaarde broeders van over de Duitse grens. Bovendien is mij al gebleken dat over de jaren heen de oogstjaren nauwelijks van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, een kenmerk van degelijke wijnmakerij!
€12,- bij Jumbo, internetwinkels
Wat leuk! Ik serveer al jaren NL’se wijn aan mijn buitenlandse gasten en schenk bijna altijd van Hoeve Nekum. Meestal de Auxerrois maar ga de Riesling ook eens proberen. Dank voor de tip! DutchFoodLover