Mar 312020
 

Sinds enkele jaren is er iets nieuws onder de wijnen: Orange-wijn. Aparte naam, natuurlijk. Heeft het iets met sinaasappels te maken? Iets met ons koningshuis? Iets gemengd van rode en witte wijn? Ah, nu komen we in de buurt! Men heeft bedacht dat je ook biologisch verantwoorde, pure wijn kan maken uit witte druiven, als je ze net zo behandelt als rode wijn. Met andere woorden: je maakt witte wijn alsof je met rode wijn in de weer bent. Dat betreft dan de schillen en de steeltjes. Die laat men normaal buiten het proces, maar worden nu juist wel meegegist. Daardoor komen er kleurstoffen uit die schillen vrij, en de wijn wordt dus niet wit/lichtgeel, maar sterker geel of zelfs oranje – vandaar de naam. Er komen ook extra smaken los, plus de nodige tannines (het zuurtje).

Tot zover de achtergrond. Maar hoe pakt dat nou in praktijk uit? Deze Oostenrijker is gemaakt uit de Grüner Veltliner druif, en is afkomstig van Winzer Krems, één van de oudste coöperaties van Europa. Helaas moet me van het hart dat het mij niet meevalt. Misschien heb je wel eens lekker van een mooie tros witte druiven willen eten, en kwam je er achter dat met name de schillen ‘roet’ in het eten gooiden? Dat er een wat wrange, harde smaak aan het overigens zoete druivensap werd toegevoegd? Wel, die ervaring had ik met deze wijn ook. Inderdaad een geheel nieuwe ervaring, maar niet eentje waar ik gelukkig van word.

Met wat eten erbij is wel goed te doen, maar afzonderlijk, als aperitief? De geur is goed en het verdere karakter van de wijn ook – het is tenslotte een prima Veltliner, maar ja, die overheersende zuurte… Misschien is er ook wel van oudsher een hele goede reden geweest om bij witte druiven juist niet de schillen en steeltjes mee te laten gisten?
Mogelijk dat dezelfde productiemethode voor andere druivensoorten beter uitpakt, dat zal de tijd leren, maar in elk geval vind ik het raadzaam goed uit te proberen of je deze wijn wel lekker vind voordat je ‘m aan je gasten voorschotelt.

Geschikt bij: allerhande gerechten, vooral met zachte en zoete/vette smaken.

€8,- (10,-) bij Gall&Gall

KokenKoken

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)