Apr 232020
 

Deze Côtes de Gascogne wijn trof ik bij toeval aan bij de Jumbo, die wel vaker huiswijn heeft vanuit deze Franse wijnstreek, maar niet altijd de betere soorten, zoals deze.
Natuurlijk weten we al enige jaren dat wijngebieden zoals Languedoc en het grote gebied bezuiden de Bordeaux, bekend als de Sud-Ouest, sterk aan het verbeteren zijn geweest, met hele fraaie resultaten. Daarom blijft het een feest weer een nieuwe loot toe te kunnen voegen aan de omvangrijke zee van wijn die hier vandaan komt. Côtes de Gascogne ligt west van Toulouse in deze Sud-Ouest-streek en doet met deze witte wijn zijn wijngebied alle eer aan.

Een heerlijke geur om te beginnen, van fris zomerfruit en citroenen, met toetsen van passievrucht en wat honing ertussen door. Idem met de smaak: goed verfrissend, zacht, met subtiele smaken en ook iets licht-bitters als van grapefruit. Waarschijnlijk heeft de bijzondere druivencombinatie hiervoor gezorgd: naast de bekende Sauvignon Blanc ook Colombard, Gros Manseng ( een typische Gascogne-druif) en Ugni-Blanc (= de Trebbiano Toscano uit Italië).
Een uitstekende witte wijn, vond ik, fijn om van te genieten (zeker als je de wijn niet al te koud zet – véél beter voor de smaak!).

Geschikt als aperitief, bij schaal- en schelpdieren of witte vis, ook bij zachte kaasjes.

€9,50 (aanb. 7,-) bij Jumbo

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)