Mar 182015
 

spanjewijn1

Ditmaal een recensie van een wijnwinkel op het internet.
De online-wijnwinkel in kwestie benaderde ons hierover en dat is voor ons een goede reden om daar een aardige test tegenaan te gooien, om te zien of de kwaliteit van zowel de wijnen als de leverantie op orde is.
De site heet: Spanjewijn, gespecialiseerd in Spaanse wijnen, dat spreekt. En om meteen maar een belangrijk punt aan te stippen: de correspondentie en de aflevering van de proefwijnen was uitstekend: lekker vlot en bovenal correct. Bovendien is het toegestuurde assortiment mooi evenwichtig en dat vind ik altijd erg prettig als er een proeverij moet worden opgezet! Maar van een zaak die al ruim 10 jaar wijnen levert mag je dat ook best verwachten. Men voert zo’n 2500 wijnen in het assortiment, inclusief de versterkte wijnen. De website kent een uitgebreide zoekmogelijkheid met keuze uit allerlei mogelijke kenmerken. Naast de voor de hand liggende kon ik ook kiezen op wijnstreek en wijnhuis, alcoholpercentage en wijneigenschappen, zelfs ook op gerecht of ingrediënt. Er zijn speciale opties voor de horeca en de detailhandel beschikbaar en je vindt daarnaast veel informatie over de Spaanse wijnstreken en druivensoorten, en ook rondom wijn in het algemeen. Ook worden de eventuele puntenwaarderingen vermeld volgens het systeem van Parker en Penin (resp. een vermaarde Amerikaanse wijnjournalist en een zeer vooraanstaande Spaanse wijncriticus). Zeer uitgebreide zoekmogelijkheden dus, en dat werkt erg fijn.

Natuurlijk zocht ik vooral de wijnen tot zo’n €10,- uit, omdat het nu eenmaal ons streven blijft: zoveel mogelijk laaggeprijsde, maar wel goede wijnen belichten en aan iedereen voorstellen. Spanjewijn kent zo’n 800 wijnen in dit prijsbereik, dus keuze genoeg! Ja, er zijn er ook zo’n 60 boven de €100,- maar daar kijk ik maar even niet naar…

Van de wijnen uit onze kleine proeverij kan ik zeggen dat de kwaliteit zonder meer goed tot zeer goed is. Natuurlijk verwacht je dat voor de duurdere wijnen, maar ook de lager geprijsde doen er weinig voor onder. In het algemeen dus een goede koop.
Als voorbeeld de Mas Oller Pur 2012, een paarsrode wijn. We snoven allereerst een heerlijke kersenlucht op, met wat vanille erbij en iets rokerigs er achteraan. De smaak is krachtig, zoals veel Spaanse wijnen dat kennen, met goede tannines en een zuivere, ronde nasmaak. Veel rood fruit is er te bespeuren en er was weer dat rokerige, vast en zeker door de opleg op eiken vaten. De druivensoorten zijn Syrah, Garnacha en Cabernet Sauvignon. Deze stevige knaap zal het goed samen doen met (gegrild) rood vlees en met vooral harde kazen. Weliswaar is deze wijn iets boven een tientje (bijna €11,-), maar dat mag de pret niet drukken.
Ook enkele witte wijnen van net onder een tientje werden ontkurkt en beoordeeld, zoals een Tarima Monastrell Organic 2012. Ook hier vonden wij prima, zuivere wijnen, met een merendeels citrusfrisse geur en een goede balans tussen het zoet en het zuur.

Spanjewijn is een bezoek meer dan waard en biedt voor elk wat wils, zowel voor de particulier als voor horeca en detailhandel. Keuze te over voor iedereen en voor elke beurs.

  One Response to “Spanjewijn, een grote online wijnwinkel”

  1. […] Spanjewijn, een grote online wijnwinkel […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)