Jun 132019
 

Voor de noordwestkust van Schotland liggen de Hebriden, een complex stelsel van eilanden, die de grootste klappen van oceaan en wind mogen opvangen. Het grootste eiland van de zogeheten Binnen-Hebriden (het dichtst bij het vasteland van Schotland gelegen) heet Skye, wat zoiets betekent als ‘gevleugeld’, een verwijzing naar de vorm van dit eiland. Door ontvolking is het aantal bewoners inmiddels onder de 10.000 gezakt (neem het de mensen ook eens kwalijk, met zo’n hard klimaat waar de gemiddelde maximum temperatuur in juli de 15ºC nauwelijks te boven komt!), maar dat verhindert ze niet om er een prima whisky te distilleren, de Talisker. Dit is dan allicht een single malt whisky (= whisky van één en dezelfde distilleerderij).

Inmiddels is er deze, nog krachtiger, versie verschenen, de Storm, en deze móest ik toch ook eens uittesten. Intens en rokerig zijn wel de juiste begrippen voor deze krachtpatser en de whisky maakt zijn roem helemaal waar, want – naast de pure kracht (45,8% alcohol!) en de intense beleving (één snuif uit je glas en je waant je zwemmend in die grote houten whiskyvaten) – is er ook veel ruimte voor een opmerkelijk zachte en zoete kant, zowel in geur als in smaak. Van één slokje kun je makkelijk minuten nagenieten en je wordt er bovendien heerlijk door verwarmd.
Natuurlijk heeft zoiets enorms een pittige prijs, maar dan héb je ook wat…

€46,- bij slijterij en onlinewinkels

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)