May 092019
 

Tussendoor eens een blog over een whisky, die hadden we nog niet veel gedaan!
In Schotland, ten oosten van het beroemde Loch Ness, ligt de rivier Spey. Het hele stroomgebied heet daarom Speyside, een naam die je op etiketten van de talloze distilleerderijen aantreft. Er zijn er wel zo’n stuk of 50. Eén van de wereldwijd bekendste is wel Glenfiddich, afkomstig uit Dufftown, al ruim 130 jaar in bedrijf. Gesticht door ene William Grant, die trouwens niet alleen veel goede whisky voortbracht, maar ook een hele reeks kinderen: het gezin telde 7 zonen en 2 dochters.

Dat met name deze whisky zo wijd en zijd bekend is, komt om te beginnen door het 12 jaar opleggen van de drank in gebruikte eiken vaten (voor Bourbon en Sherry), die er hun smaak aan doorgeven. Daarnaast is het selecteren en mengen van de diverse vaten na die bewaarperiode een kunst apart, eentje die men hier perfect beheerst.

De kwaliteit is er dan ook aan af te ruiken en te proeven. De licht gouden whisky geurt fris naar jonge appeltjes en naar peer en in de smaak keert dat sterke fruitige terug, samen natuurlijk met de houttonen van eiken en vanille-achtige, enigszins vettige, complexe indrukken. Een krachtige, uitgebalanceerde whisky, die ondanks z’n sterkte (40% alcohol) toch een zachte sfeer biedt. De smaak blijft nog lekker lang ‘hangen’ in je mond.

€30,- à 35,- (maar let op aanbiedingen!) bij de Slijterij en online

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)