Er bestaan wijnen die al eeuwen volgens dezelfde methode worden samengesteld en daarmee vermaard zijn geworden. Echter, er zijn ook wijnen die veel recenter zijn ‘uitgevonden’ en ook hun sporen allang hebben verdiend. De Amarone-wijn uit Italië is zo’n wijn. Pakweg slechts een eeuw geleden is die ontstaan uit een reeds bestaande volzoete wijn. Na wat experimenten werd in het gebied Valpolicella in de provincie Veneto (denk maar: Venetië en omstreken), in de heuvels bij het Garda-meer, de eerste Amarone gemaakt. De wijn is een mengeling van druivensoorten als Molinara, Corvinone en Rondinella. De druiven ondergaan voorafgaand aan de persing een speciale droogperiode van zo’n 3 maanden. Hierdoor worden de suikers en aroma’s meer geconcentreerd en wordt het resulterend alcoholpercentage hoger dan anders. Maar niets voor niets: door het indrogen wordt de hoeveelheid wijn allicht ook minder. Sinds 2009 heeft de wijn de officiële classificatie DOCG verworven; let dus op die aanduiding op het hals-etiket, want dan heb je zeker de goede soort te pakken.
Deze Amarone bevat 14,5% (relatief bescheiden, dus), heeft het DOCG-zegel en stamt uit 2014. Dat is fijn, want deze wijn wordt namelijk fluweliger naarmate de tijd voortschrijdt. Nu al kent de wijn al de typerende zaken van deze wijn: robijnkleurig in het glas, specerijen en kruidigheid in de geur, pittigheid in de smaak, vol van (kers)fruit en inderdaad iets van zoete, gedroogde druiven: rozijnachtig dus. Het is een vurige, volle wijn en naar verhouding één van de goedkopere van zijn familie. Er bestaan wel meer uitgesproken Amarones, maar die zijn ook meer uitgesproken in de prijs – dat is een keuze, allicht.
Deze wijn gaat goed bij wild en roodvleesgerechten, en bij allerlei meer gekruide salades of pasta’s. Vergeet ook de Italiaanse harde kazen niet!
€10,- bij Aldi
[…] dit jaar presenteerde ik al een Amarone 2014 van Aldi (zie ev. Amarone-aldi-2014) en nu Gall&Gall/AH een aanbieding hebben van dezelfde wijn, maar dan van een ander huis, vind […]