Jun 072018
 

Achel TrappistWeten jullie eigenlijk van het bestaan van de vermaarde abdij De Achelse Kluis? Verschillende van jullie zeker wel, maar ook voor hen heb ik nieuws te melden.

Officieel heet het complex de Sint Benedictus abdij te Hamont-Achel, België. De gebouwen liggen iets onder het Nederlandse Valkenswaard, maar dan nét over de grens; feitelijk loopt de grens door enkele gebouwen op het terrein. Enfin, het is nog een echte abdij, waar zoals wel vaker in dergelijke kloosters, bier wordt gebrouwen om in het bestaan te voorzien.

Maar ook hier staat het leven niet stil, en in deze tijd van ontkerkelijking ontkomt ook deze abdij niet aan de ‘grote verandering’. Na 170 jaar (en na ooit 140 monniken te hebben gehad!) krijgt de abdij juist in deze periode een andere katholieke gemeenschap naast de resterende paar trappisten in huis. Een Braziliaanse organisatie, met al zo’n 15 vestigingen in Europa, vestigt hier een gesloten leefgemeenschap, met het doel om mensen met bepaalde problemen weer op de rails te krijgen. Het zou geen invloed moeten hebben op brouwerij, cafetaria en winkels, maar… je weet maar nooit. Deze zogeheten economische activiteiten staan voortaan onder beheer van de abt van Westmalle.

Dit bier zelf, dan, het ‘gewone’ trappistbier, is een heldergeel bier met een stevige schuimkraag (waar ik altijd verzot op ben) en het heeft een volle ‘abdij’-smaak: eerlijk, zuiver, stevig, met goede kruiden en prima hop en gist gebrouwen uit een mooi gerstemout. Op fles vindt de nagisting plaats. Naast de frisse, open smaak heeft het bier een 8% alcohol in zich, dus over pit hoeven we zeker niet te klagen!

Ik hoop oprecht dat iedereen nog tot in lengte van dagen van dit kostelijke vocht mag blijven genieten, en wens De Achelse Kluis een grootse toekomst toe.

€2,20 bij supermarkt en drankhandel

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)