Jan 092016
 

adam alsace

Ammerschwihr is de plaats in de Franse Elzas (Alsace) waar zich de wijndomeinen bevinden van het eeuwenoude bedrijf van Jean-Baptiste Adam. Men werkt er biodynamisch en maakt er zo’n 35 verschillende wijnen. De Elzas/Alsace kent een enorme geschiedenis die teruggaat tot de Alemannen en het Frankische Rijk rond 500, en daarna oorlogen en boerenopstanden kende met telkens wisselende grenzen en bezettingen. Tegenwoordig is het formeel Frans, maar kijk vooral bij de oudere bevolking daar toch maar uit welke oriëntatie zij erop na houden, want je kunt nog altijd felle reacties krijgen! Als je wat wilt proeven van de gevechten tussen Frankrijk en Duitsland in deze streek en de (logische) taalstrijd tussen de verschillende bevolkingsgroepen, dan zou ik zeggen: zoek er maar ‘ns wat van op, internet en boeken volop tenslotte, en het leest als een complete oorlogsroman over de eeuwen heen! En neem er dan vooral een goed glas van deze wijn bij: verrukkelijk.

Deze Elzasser mag er dan ook zijn, hoor: de wijn van uitsluitend de Gewürztraminer-druif laat een heerlijke bloemengeur uit je glas opstijgen, als van bedwelmende meidoornbloesem en iets van rozen, terwijl in de smaak lekkere vruchten zoals mango doorklinken. Ook een tikje bitter, als van amandelen, vond ik erin, terwijl over het geheel genomen de smaak licht zoet en fris tegelijk is. Heel verrassend en sterk, in feite. De indrukken blijven ook mooi lang hangen en al bij al hebben we hier ook eens een wijn in handen die bij sterker gekruide Oosterse gerechten past, of die nou pittig of juist zoet zijn. Dat maakt de wat hogere prijs meer dan waard – probeer maar eens!

Geschikt bij: pittige (Oosterse, Indiase) gerechten, ook bij zoet. Scherpe kazen.

€10,- à 11,- bij Gall&Gall

  One Response to “Adam Alsace Gewürztraminer 2014 Réserve”

  1. […] Adam Alsace Gewürztraminer 2014 Réserve […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)