Oct 302014
 

affligem

Als je het nou over oude abdij-bieren hebt, dan mag je zeker de Affligem niet vergeten, want die stamt al uit de vroege 12e eeuw. En momenteel zijn de bekende 3: blonde, dubbel en tripel, per drie in aparte verpakking te verkrijgen, inclusief een gratis bijbehorend glas. Met de herfst gierend om het huis vond ik het wel een mooi moment om deze blonde monnik op de proef te stellen! Met z’n bijna 7% is ook de blonde al een stevige klant te noemen, maar daar trap je makkelijk in als je ‘m proeft: heerlijk zoet-kruidig en aangenaam tintelend. Prachtig goudblond, en met een gave schuimlaag, verdient dit bier inderdaad de aanduiding ‘blonde’ ten volle. De kruidige smaak blijft ook lekker lang hangen in de mond.

Het is een zogeheten bovengistend bier, oftewel: de gist in kwestie drijft bij 15-20 ºC bovenop het brouwsel en dat is trouwens behoorlijk lastig onder controle te houden. Hier is echt vakmanschap voor nodig – Affligem weet daar wel raad mee! Jammer natuurlijk dat de afgelopen jaren ook dit bier ten prooi is gevallen van de grote bierbanjers, in dit geval die met de H., maar gelukkig blijft het merk zelf eigendom van de abdij, zodat de receptuur onveranderd zal blijven (daar gaan we met z’n allen tenminste maar van uit!)

Geschikt, allicht, om lekker los te drinken, maar ook bij stoofvlees is het verrukkelijk.

€3,70 per 3 (+ glas) bij de supermarkten en slijterijen.

  One Response to “Affligem Blonde”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)