May 092017
 

Casal Branco 2014Portugal. Eigenlijk drinken we daar veel te weinig wijnen van. Ja, de portwijnen, die weten we genoeg te waarderen, terecht natuurlijk, en ook nog wat Viño Verde, maar verder? Nou, er zijn genoeg andere wijnen te verkrijgen én te genieten! Deze Casal Branco is er zo eentje.

De wijn is afkomstig van de linkeroever van de Taag, waar Casal Branco een al eeuwen bestaand landgoed en wijngebied is, beroemd om zijn oude valkenjacht en z’n fenomenale paardenras, de Lusitaners. Vele authentieke Portugese druivenrassen groeien hier aan de wijnstokken, waaraan de laatste jaren veel (blauwe) Franse rassen zijn toegevoegd, die het hier ook erg goed doen.

De druivensoort van deze wijn is de autochtone Fernão Pires, die een helder strogele wijn oplevert. De eerste indrukken zijn haast die van een meidoornboogaard in volle bloei, daarna die van appels en citrusvruchten. De smaak is die van tropisch fruit en abrikozen, met een lichte rooksmaak daar doorheen, mooi in evenwicht. Ook vond ik een gave balans tussen de frisse en zoete milde smaken, met een zacht bittertje.

Een uitstekende, verrassende witte wijn.

Geschikt bij: wit vlees- en visgerechten met niet te zware sauzen; pasta’s en licht gekruide groenteschotels.

€7,- bij Mitra

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)