Jul 052019
 

De rivier de Loire in Frankrijk, ontspringend in de Ardèche, nog onder Saint-Étienne,  helemaal zuidwaarts dus, loopt eerst NNW en dan W vanaf Orléans, om Nantes te passeren en bij Saint-Nazaire in zee uit te lopen. Met z’n meer dan 1000 km is deze rivier, vermaard door zijn talloze kastelen, ook de langste van het land.

Bij Nantes, en dan vooral ten zuiden van de Loire, vinden we de streek van de Muscadet wijnen. Weliswaar wordt er al sinds het begin van onze jaartelling wijn verbouwd, maar pas drie eeuwen terug, toen er na een rampzalige winter een koudebestendige druivensoort uit de Bourgogne werd aangeplant, ontstond de wijn die nu bekend is als Muscadet. Door grondsoort en klimaat werd deze druif, Melon de Bourgogne, hier een groot succes.

Een deel van het gebied, rondom Sèvre en Maine, heeft een extra methode ontwikkeld voor deze wijnen, namelijk om de wijn na de normale gisttijd een poos op de droesem te laten rusten, ter meerdere smaak en aroma’s. Deze Botinière, 2017, heeft  6 maanden gerust en is dan tussen 1 maart en 30 november 2018 op fles gebracht. Ja, dat moet geheel volgens strakke regels! De echte grote wijnen, de Premier crus hebben overigens nóg strengere eisen aan leeftijd van de wijnstokken en de hectare opbrengst. En ook de oplegtijd op de droesem (sur lie) is langer: 18 tot 36 maanden. Onnodig te zeggen dat al deze pittige voorwaarden ook leiden tot dito prijzen.

Maar daarvan heeft onze wijn geen last: een standaard muskadet, gewoon volgens de standaardregels ontstaan en dan ook precies beantwoordend aan de verwachting: heerlijk fris en droog, dus niet zoet, geurend naar licht of exotisch fruit. Ik vind ‘m prima als aperitief, en natuurlijk ook bij (traditioneel) alles uit zee. Maar bij een geitenkaasje of een lekkere visfilet (zeebaars bijv.) smaakt hij voortreffelijk.

Niet té koud drinken, zo’n 10ºC is het minimum.

€6,- bij Jumbo

koken & tafelen algemeen

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)