Nov 082016
 

mancedre

Bij de bekende supermarkten-in-het-goedkopere-segment zijn niettemin al jaren prima wijnen verkrijgbaar, die het proberen meer dan waard zijn. Ook heeft men in deze zaken inmiddels de sprong naar toch óók duurdere wijnen gewaagd en daar zitten erg interessante flessen bij, vind ik.

Zo eentje hebben we hier onder de loep: een Grand Vin de Bordeaux uit de regio Pessac-Léognan, in het noorden van het Graves-gebied. Een unieke regio met een fantastisch ‘terroir’, ofwel grondsoort en milieu, waar de Romeinen ooit al de eerste druiven aangeplant hebben. De wijnboeren hier hebben zich 30 jaar geleden van de rest van Graves afgescheiden in een eigen appellation, ter onderscheid in kwaliteit van de rest van Graves.

Deze donkerrode wijn is samengesteld uit 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot en heeft inderdaad zowel Bordeaux-pit als een zijden zachtheid. Een fijne kruidige, typisch Bordeaux-achtige aardsheid en kracht proefde ik, samen met heerlijke impressies van rijpe rode vruchten en wat ceder (rokerig houtachtig). Een prima nasmaak bovendien met goede, zachte tannines, voor het bekende licht-stroeve gevoel in de mond. Het jaartal 2012 duidt al een enigszins oudere wijn aan, en hij is zeker al goed op smaak en geur, maar hij kan toch ook best nog wat ouder worden, geloof ik. Kortom, een uitstekende Bordeaux, die fraai in evenwicht is. En dat allemaal voor een prijs die elders gerust het dubbele of meer bedraagt…

Geschikt bij: alles met rood vlees, maar ook bij licht wild en dergelijke. Met de kaasjes zou ik aan de lichte kant blijven om de fijne smaak van de wijn niet weg te blazen.

€13,- bij Lidl

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)