Oct 192018
 

Cheval de Katarzyna Chardonnay 2016Bulgaarse Chardonnay? Oké, laten we dan ook maar eens proberen, dacht ik, tenslotte zal Jumbo deze wijn niet in de rekken opnemen als het niet verantwoord is. En dat blijkt dan ook prima uit te vallen; zo zie je maar weer: laat afkomst niet op voorhand al je mening bepalen. Dat geldt dus ook voor eten en drinken.
Deze Chardonnay komt uit de valleien van Thracië in Zuid-Oost Bulgarije, een streek met heel oude, grootse geschiedenis, vol stenen monumenten en Griekse en Romeinse invloeden. Een gebied waar wij eigenlijk nog steeds erg weinig vanaf weten.

We kunnen nu echter alvast kennismaken met deze wijn. Hij heeft de bekende Chardonnay-kleur: strogeel met een groene inslag. De geur en smaak zijn ook bekend: citrusachtig met een vleug appel, fris en tintelend. Met 13,3% alcohol goed sterk, en, mits niet té koud gedronken, ook met een zuivere, mooie nasmaak.
Ik vind het een evenwichtige, eerlijke wijn, heerlijk verfrissend, zonder de overdaad aan parfum die sommige Chardonnay’s nogal eens aankleeft. Sommige commentaren zijn wat minder positief over de Cheval, maar ik vrees dat hier toch de voorkennis (‘Bulgarije?’) meespeelt. Het land heeft net zo goed een grote wijn-reputatie en is op veel vlakken van wijnbouw sterk gemoderniseerd – een land om in de gaten te houden!
Als bonus is er dat grote, merkwaardig witte etiket, dat eenmaal in je hand een fraai reliëf blijkt te vertonen, alsof het een wit brokaten gordijn betreft.

Geschikt als aperitief en bij wit vlees, varkensvlees en visgerechten.

€6,35 (norm. €8,50) bij Jumbo

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)