Nov 132019
 

Italië, vier eeuwen terug. Een multi-talent, levend in Firenze (Florence) in Toscane, trekt de aandacht. Het is de tijd van de Renaissance, van de vermaarde/beruchte De’ Medici-familie. Hij groeit uit tot een groot architect, schilder, ontwerper, wiskundige, monteur. Zijn naam? Bernardo Buontalenti (oftewel: Goede Talenten – die naam zegt het al!), maar wie van jullie al eens eerder van hem had gehoord mag z’n vingertje opsteken! In elk geval was zijn faam recent voldoende reden voor wijnbouwer Antonini in de nabij Florence gelegen stad Cerreto Guidi (waar ook een ‘Villa Medicea’ staat, één in een reeks die inmiddels op de Unesco-werelderfgoedlijst staat) om deze Chianti naar hem te vernoemen.

Deze Chianti is duidelijk uit het betere segment: speciaal geselecteerde druiven (natuurlijk van dé druif uit deze streek, de Sangiovese, hier gecombineerd met 5% Canaioli), anderhalf jaar opgelegd op eikenhouten vaten en daardoor een prima Riserva vormend, altijd een slag beter dan de gewone Chianti. Deze wijn vond ik heerlijk geuren en smaken naar bessen, kruiden en specerijen, licht naar vanille; ik trof er ook een ‘aardse’ ondertoon in. Voeg daarbij de stevige zuurtjes, die mooi in balans zijn met al die geur- en smaakindrukken, en je hebt een hele mooie wijn, met een terecht wat hogere prijs dan voor de gewone Chianti. Met z’n 13% alcohol is hij niet ál te zwaar en daardoor goed te combineren met allerhande gerechten.

Geschikt bij: (natuurlijk) Italiaanse pasta’s, al dan niet vega; allerhande vleesgerechten, ook wild en stoofschotels. Drinken bij 16-18 ºC.

€15,- bij Jumbo (er is ook een Chianti Superiore voor ca. €10,-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)