Oct 162019
 

Over de trots van Portugal, de Port, is niet alleen zeer veel te vertellen, maar deze versterkte wijn is er gelukkig ook in een zeer rijke variatie in kwaliteit, specifieke smaak, kleur en ouderdom. Het opvallende blijft door de jaren heen de onduidelijkheid over de toegepaste druivensoorten in het productiegebied, hoewel men nu al zo’n eeuw strak controleert op grondsoort, lokatie, ouderdom van de wijnen en de druivensoorten. Maar oude tradities dicteren hier nog altijd de grote en onbestemde variatie in samenstelling van de Port: de lijst met toegestane druiven is dan ook nog altijd erg lang!

Neemt niet weg dat ik met name de Tawny Port altijd wel een uiterst aantrekkelijke soort vind: niet te zoet en vaak heerlijk van smaak en kruidigheid. De toevoeging van wijnalcohol gebeurt nog voordat de gisting helemaal is voltooid, en dit verzekert de zoetheid van de wijn. Het laten rijpen op fust geeft er de specifieke, haast nootachtige smaak en de lichtere, tanige kleur aan.

Deze Quevedo heeft zo’n 10 jaar op vat gelegen en heeft een alcoholpercentage van 19,5. Smaken van vanille en koffie en wat van noten en specerijen passeren de tong; de wijn heeft een mooie balans tussen pit en zoetheid.

Deze port kun je dus in halve flesjes lopen en dat is best handig als je maar af en toe, of met weinig mensen, een glaasje neemt. Bij voorkeur redelijk gekoeld drinken: 10 à 12 ºC.

Geschikt als aperitief en bij uitgelezen hardere kazen als dessert.

€8,50 (0,375 L) bij Jumbo en online

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)