Jan 272020
 

Goed. Je ziet een leuk, modern flesje Tripelbier met als brouwerij ‘De Leckere’ – wat denk je dan? Natuurlijk, dat zal wel een Belgisch bier zal zijn, die houden immers nogal van dit soort oude namen en spellingen, toch? Fout: de brouwerij staat in De Meern bij Utrecht en het betreft dus wel degelijk een Nederlands bier.

Oorspronkelijk opgericht in 1997 door een Utrechtse vriendengroep, groeide de brouwerij vlot uit z’n jasje en moest er al snel een grotere brouwerij worden ingericht in het aanpalende De Meern. Daar werkt men volledig ecologisch en biologisch verantwoord; zo heeft men ook een eigen Skalcertificaat (Nederlandse Biologische Controledienst). Er wordt niet op gas gestookt, maar het hele proces verloopt op zelfopgewekte (zonne)energie, zelfs de noodzakelijke stoom wordt ermee verkregen. Veel van de gebruikelijke proceswarmte wordt bovendien hergebruikt in de brouwerij. Er is ook een eigen proeflokaal, te vinden op het oude Werkspoorterrein, dat tegenwoordig echt een hippe ‘scene’ is.

De naam van dit donkerblonde tripelbier schijnt afgeleid te zijn van eerdere Utrechtse brouwerijen, maar of ook de receptuur nog uit die tijd stamt…? Het 8% gehalte alcohol belooft ons een straf bier, maar dat vond ik toch wat tegenvallen. Aan de geur mankeert helemaal niets, die is ruim en zoet en heel aantrekkelijk. Maar bij de smaak verwacht je dan een stevige bitterheid. Die is er eigenlijk niet: het bier smaakt tamelijk neutraal. Goed, maar niet zo bijzonder. Kennelijk heeft men voor een heel andere hopsamenstelling gekozen dan de geur laat vermoeden, denk ik zo. Het laat wel weer flink ruimte voor de kenmerkende sterke moutsmaak van dit bier.
Lekker bier, ook om er nóg eentje te nemen, maar een tikje aan de ‘gewone’ kant.

€2,20 (33cL) bij supermarkt, biologische winkel en slijterij.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)