Het ziet er wel naar uit dat het een ‘frisse’ Pasen gaat worden, dus dat wordt een mooie gelegenheid om het thuis lekker warm en gezellig te maken, dacht ik zo.
Eén van de betere mogelijkheden hiervoor, tenminste op drankgebied, vind ik deze speciale Schotse likeur waarvan je heerlijk rozig wordt. Een stevige jongen, trouwens, met z’n 40% alcohol, maar wees gerust: sterke kruiden/specerijen en honingachtige zoetheid overheersen, en die smaak blijft ook fijn lang hangen. De receptuur wordt natúúrlijk geheimgehouden, dat heb je nou eenmaal met dranken uit oude tijden (half achttiende eeuw in dit geval). Dat er Schotse whisky in zit, van diverse samenstelling, allemaal zo’n vijftien jaar oud, zal niemand verbazen. Maar welke kruiden of specerijen er nou precies worden gebruikt, dat wordt nooit helemaal duidelijk. Terecht heet deze verrukkelijke drank Drambuie. Het betekent namelijk volgens sommige bronnen zoveel als ‘bevredigende drank’, en daar is geen woord Schots bij: inderdaad zéér tevreden makend. De uitspraak gaat overigens ongeveer zo: drem bjoewie, dus niet op z’n Frans, maar allicht op z’n Schots.
Het verhaal erachter, al dan niet waar, is ook wel aardig: de Bonnie Prince Charlie (Charles Stuart) verloor indertijd een belangrijke slag – en daarmee aanspraak op de troon – en vluchtte met hulp naar het eiland Skye. Uit dankbaarheid voor die hulp zou hij het recept van zijn eigen favoriete drankje doorgegeven hebben.
Hoe dan ook: een ideale drank voor deze dagen, mits je tegen een stevig drankje kunt! Wil je hem nog wat pittiger hebben, dan kun je hem mengen met een gelijk deel echte pure Schotse whisky, plus eventueel een ijsblokje. Dan heb je een ‘rusty nail’ in handen, maar volgens mij voel je jezelf daarna vooral volkomen ONTroest…
€20 à 25 per 75 cl. bij slijterij en online-shop