Jan 232019
 

Eugène Loron Beaujolais-Villages 2016Voor de verandering eens een Bourgondische wijn. Frans dus. Die hebben we niet zo vaak, omdat de betere huizen tegenwoordig compleet overtrokken prijzen vragen, die niet in verhouding tot de kwaliteit staan, vind ik. Dit is simpelweg het gevolg van het massaal opkopen van de meeste Bourgognewijnen door het buitenland, met name door de VS. En dan schieten de prijzen vanzelf omhoog. Ook tegenvallende oogsten doen er geen goed aan. Niettemin is er nog wel wat te genieten over. Zo is daar de Beaujolais-streek, het zuidelijke deel van de Bourgogne, een langgerekt gebied tussen Dijon en Lyon met de Saône en de Loire als de bekende rivieren. Oké, de kwaliteit is wel wat lichter dan de Bourgogne, maar de wijn leunt er toch tegenaan. Vooral het noordelijkste deel is prima van kwaliteit.

Deze Beaujolais-Villages komt er vandaan, net als trouwens de bekende beste 10 Beaujolais-wijnen, de zogeheten Crus. In feite is een Villages een verzamelwijn van allerlei wijnboeren, terwijl zo’n top-10 wijn afkomstig is van één wijnboer, vergelijk het maar met een château.
Deze Villages is van een handelshuis dat druiven uit de buurt vergaart en mengt tot het best denkbare gemiddelde product. De Gamay-druif is de toegelaten druif hiervoor, een rode druif met een opvallend wit sap, wat de lichte kleur van deze wijnen verklaart. Ook de frisheid en royale zuren zijn goede kenmerken. Deze wijn is geen bewaarwijn, zoals trouwens de meeste Beaujolais, maar enkele jaren bewaren kan prima, en onze 2016-er is dan ook volledig op dronk. Een frisse, aangename, licht rode wijn met een mooie rood-fruit smaak en een goede prijs, gezien de afkomst.

Geschikt bij: pasta’s, groenteschotels, lichte vleessoorten, gevogelte

€6,80 bij Plus (en andere supermarkten en slijterijen)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)