Dec 202018
 

Rond de feestdagen komt er altijd een overdaad aan folders en reclamefilmpjes langs bij ons allemaal, met soms de meest fantastische wijnen, en soms ook wel de bijbehorende fantastische prijzen. Dat laatste is dan weer niet zo fijn voor iedereen met een beperkte beurs. Graag zoek ik altijd de meer betaalbare wijnen op, om iedereen een prettig betaalbare Kerst te bezorgen.

Deze rode wijn van een bekende supermarkt is er dan zo eentje. Het is er één uit een reeks huiswijnen die alle slechts uit een enkele soort druif zijn vervaardigd, dus verder niet samengevoegd werd met andere druiven. Dat levert dan meestal (mits goed geoogst en zuiver gegist) een misschien wat simpele, maar wel eerlijke, wijn op. Helemaal niks mis mee, en trouwens prima geschikt om goed te merken wat nu precies de geur- kleur- en smaakkenmerken zijn van een bepaalde druivensoort (als je dat nog wat nader wil leren).

Deze Cabernet Sauvignon uit Central Valley, Chili, heeft precies het juiste karakter van deze druivensoort: robijnrood, zacht kruidig geurend en smakend, met een goede indruk van zwarte bessen. Het ‘zuurtje’ is ook prima aanwezig, zonder te overheersen, vond ik, en daarmee heb je dan een geschikte wijn voor elk gebraden, gestoofd, gegrild, geroosterd stuk vlees dat je je maar denken kunt. Iedereen kan hiermee wel overweg, denk ik, ook als je meer vegetarische eten voorstaat. Ben je maar met twee, of alleen, dan kun je de wijn het best gewoon met de dop er weer op in je koelkast bewaren, tot maximaal 2 dagen later. Natuurlijk wél even een half uurtje van tevoren eruit halen, zodat de temperatuur meestal precies goed is: zo’n 18ºC.

Geschikt bij alle soorten stevig bereid vlees, gekruide schotels en pasta’s.

€4,- bij Jumbo

Als je nog een witte tegenhanger zoekt van deze wijn, dan kun je bij dezelfde supermarkt een prima Sauvignon Blanc krijgen (‘Sauvignon Blanc SB’), voor dezelfde prijs en met dezelfde goed specifieke eigenschappen van deze druivensoort.

En die is dan weer prima bij kip- of kalkoengerechten en lichte salades; ook als aperitief te drinken. Zie eventueel: sb-chili-jumbo

Zo, laat de Kerst dan nu maar komen – goede feestdagen gewenst, iedereen!

 Posted by at 16:10  Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)