Mar 182021
 

Niet alleen de streek van de bekende Rioja is tegenwoordig vermaard om zijn goede Spaanse wijnen, ook in Zuid-Oost Spanje kunnen ze er inmiddels wat van. Zo heb je daar de stad Murcia, gelegen tussen Valanciana en Andalucía, niet ver van Alicante aan de Middellandse Zee. Hier heerst logischerwijs van nature een warm klimaat, terwijl de invloed van zee tegelijkertijd volop aanwezig is. Goede, rijpe wijnen zijn dan een even logisch te verwachten gevolg. In de provincie Murca ligt de gemeente Jumilla, met zijn bijbehorende wijnbouwgebied op middelbare hoogte. We vinden hier een droge bodem met een karakteristieke kalkstenen bodem.

Deze rode wijn is samengesteld uit de Monastrell- en de Shiraz-druif. Die eerste kennen we trouwens goed vanuit Frankrijk en elders onder de naam Mourvèdre. Hier in Jumilla heeft men een prima poging ondernomen om deze indertijd door de beruchte druifluis zwaar getroffen druivensoort weer nieuw leven in te blazen. Dankzij de inzet van enkele wijnboeren is dit uitstekend gelukt, met fraaie wijnen als beloning. Zo vanaf de eeuwwisseling doet men hier weer flink mee, net als overigens de omringende provincies.
Bij het openen van deze wijn komt je een heerlijk zachte geur van rood en zwart fruit plus een dot vanille tegemoet. In de smaak tref je het pittige van de Shiraz aan en ook een degelijke hoeveelheid tannines. Dat alles bij 13,5% alcohol. Een stevige en zachte wijn tegelijk. Verrassend goed voor z’n bescheiden prijs.

Deze ‘nieuwe’ wijnen verdienen ons aller aandacht; ik kijk al uit naar nieuwe vondsten! Zoals al eerder geconstateerd heeft de fles bovendien een modern gestileerd etiket meegekregen – ook verjongend!

Geschikt: bij allerlei schotels die niet té fel gekruid zijn.

€5,50 bij Jumbo

DrankDrank

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)