Aug 312017
 

Wie Carolus bier zegt, zegt Mechelen. En wie Mechelen zegt, zegt niet alleen (in dit geval) België, maar ook oude Vlaamse geschiedenis, terugreikend tot zelfs Karel de Kale – wie kent ‘m niet? – en het Rijk van Lotharius 1. Niet verwonderlijk dus dat op de plek van de brouwerij al in de 15e eeuw bier voor het lokale Krankenhuis rondging. De echte brouwerij Het Anker dateert van 1,5 eeuw terug.
Inmiddels zijn er zo’n 15 Carolus-speciaalbieren bekend, waarvan de Hopsinjoor de meest recente is. Overigens produceert de brouwerij nog een aantal ander bieren, saké’s en een whisky.

De naam Hopsinjoor verwijst naar zowel ‘Opsinjoor’, een figuur uit de Mechelse geschiedenis, als naar het feit dat er een handvol verschillende hopsoorten in het bier worden verwerkt. Hopsinjoor is een mooi zacht bier, licht goudgeel van kleur, met 8% alcohol. Het heeft een heerlijke zachte, hoppige smaak en een lekker bittertje. Lange, mooie nasmaak.
Natuurlijk genereert dit bier, dat op fles nagist (en dús troebel ziet), in je glas of pul  een rijke, gave schuimkraag. Rustig schenken, dus, maar wie heeft hierbij haast?

Een ander bier uit de serie is de Ambrio. Deze naam is een combinatie van Amber en Brio – die spreken wel voor zichzelf. Het bier is een variant op de ‘Mechelschen Bruynen’, het traditioneel stadsbier van Mechelen van oudsher, alleen nu iets zwaarder en wat fijner gehopt. Het bier is inderdaad stralend amberkleurig en bezit eveneens 8% alcohol.
Ook hier een rijke, dikke schuimkraag bij het uitschenken.
Door de kenmerkende kruiden smaakt dit bier warm, zacht, licht zoet, en bezit het een gave verhouding tussen fijne hop en een bittertje. Lange, ‘bruine’, nasmaak.

Deze jongen zal uitstekend bij geroosterd rund- of lamsvlees smaken! (ook de ‘classis’ oftewel de oude Mechelse Bruyne is verkrijgbaar)

€1,75 – 1,90 bij supermarkten/slijterijen

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)