Sep 222017
 

SeefWat? Seef? Wat is dat dan? Rare naam, en zo kort, ook!

Welnu, Seef is een Belgisch bier, beter nog: het is Antwerps trots. Sinds de zeventiende eeuw bestaat er al melding van, en het heeft een paar eeuwen later zelfs naamgegeven aan een roemruchte wijk: Seefhoek. Toen de brouwerij eenmaal van het toneel was geduwd door de opkomst van grote brouwerijen en van het pils, was het een lastig iets om de receptuur opnieuw te construeren vanuit oude documenten. Dat is uiteindelijk toch gelukt en zo kunnen we weer genieten van dit speciaalbier uit vier verschillende soorten granen plus een mooie hop uit Poperinge.

Het is een hooggistend bier, dat op fles nagist. Vandaar het troebele aanzien. Het alcoholpromillage is 6,5%. Feitelijk een dubbele Seef, gezien de geschiedenis van dit bier, waaruit blijkt dat voorheen dit bier voor gewoon gebruik werd verdund tot 2 à 3%. Beetje mager, natuurlijk. Nu smaakt het bier gelukkig lekker naar die graansoorten en straalt er tegelijkertijd de fijne, zachte hop in door. De neerslag van de nagisting moet je er echt wel bijschenken, vind ik, want dat geeft beslist een onmisbare, vollere smaak. De bijbehorende instructie, voor als je nog niet weet hoe dat moet, tref je aan op het etiket!

En die naam Seef dan? Daarover bestaan blijkbaar diverse verhalen, als je dit opzoekt, maar de meest logische verklaring lijkt mij die omtrent een oude Germaanse godin Sif of Seef te zijn, zeker qua ouderdom van het bier.

Momenteel wordt voor de bouw van een nieuwe brouwerij op het Antwerpse ‘Eilandje’ een zogeheten crowdfunding gehouden. Dan kun je straks vrij in de brouwzaal rondlopen en, met de brouwketels rondom, van allerlei lekkere bieren genieten.

€1,70 bij div. Supermarkten en Slijterijen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)