Jun 252015
 

kanonkopAltijd blijf je eigenlijk op zoek naar goede en prettig drinkbare wijnen die niettemin een prettig prijskaartje aan zich hebben hangen. Feitelijk dus het bekende schaap met 5 poten, en ja, dat gaat niet vaak lukken. Deze rode Zuid-Afrikaner komt volgens mij toch dicht in de buurt. En dat voor een redelijk aanvaardbare prijs, voor een normale beurs dan.

Stellenbosch bij Kaapstad is dé plek bij uitstek voor mooie, volle rode wijnen, want de nabijheid van de oceaan doet hier zijn invloed gelden. De fraaie naam Kanonkop, (oftewel Kanonsheuvel) heeft men geschonken aan deze volbloedige rode wijnen, die soms van één soort druiven (maar die zijn meestal nogal prijzig) worden vervaardigd, en soms een zogeheten blend krijgen, dus een samenstelling van diverse druivensoorten. Dat laatste geeft vaak een rijke schakering van allerlei goede kwaliteiten van de diverse druivenrassen. Zo is het ook gesteld met deze Kadette, samengesteld uit Pinotage (de helft), Cabernet Sauvignon (30%) en dan nog wat Merlot en Cabernet Franc. Je ruikt er van alles in: bramen en rode bessen, wat vanille en kersen en wat mooie houtgeuren (de wijn is dan ook gerijpt op eikenhout). De kleur is diep-donkerrood met een vleugje paars. Een gaaf, zacht zuurtje en een mooie kruidigheid trof ik aan in de smaak. Een prettig drinkende wijn met toch een behoorlijke pit, die zeker nog wat jaren kan worden opgelegd.

Geschikt bij: vlees en pasta’s, maar ik zou ‘m niet bij ál te gekruide gerechten toepassen, want dan kunnen de tannines mogelijk overheersen. Wel weer na een aantal jaren. Daarom: ook wel bij kaasjes, maar dan de zachte, milde soorten.

€11,50 bij Gall&Gall (maar let op dat je de juiste Kanonkop uit het rek haalt!)

  One Response to “Kanonkop Kadette Cape Blend 2012”

  1. […] Kanonkop Kadette Cape Blend 2012 […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)