Jan 172014
 

maisonthorinVan de 10 bekende crus van de Beaujolais is de ‘Fleurie’ vrijwel altijd een goede keus als je zo voor de rekken staat in de winkel of groothandel. Andere bekende gemeenten zijn Moulin-à-Vent, Morgon, Chiroubles en Brouilly. Die streek, Beaujolais, is (helaas volgens mij) nog steeds vooral bekend voor de Beaujolais Primeur, een jaarlijkse rage die ergens in de jaren 70 of zo begon. Het betreft dan net geperste druiven van dat jaar, men haalde er de gekste stunts voor uit om maar de eerste te zijn die die wijn ging halen, nota bene, zo in november. Eerlijk gezegd stelde de wijn meestal (nog) niet veel voor, maar ja, het ging vooral om de lol en de spanning ervan. Je telde dan ook helemaal mee in die tijd!
Gelegen in de Bourgogne-streek heeft de de Beaujolais echter ook wel degelijk echte crus de bieden, waarin je feitelijk een lichte Bourgogne-wijn proeft. Als je dus weet hoe fabuleus een echte Bourgogne smaken kan, maar je hebt geen dikke beurs (of je hebt er gewoon die idiote prijzen van sommige Bourgognes niet voor over), dan is 1 van de 10 erkende crus een uitstekende, en betaalbare, keus.
Doet de naam ‘Fleurie’ al denken aan bloemen, de geur van deze wijn klopt daar ook wel bij, en dat geldt ook voor de Maison Thorin. Gemaakt van de Gamay-druif herken je de Bourgogne-geur (vaak omschreven als ‘aards’, d.w.z. alsof je vochtige grond bespeurt) meteen bij openen, en daarna iets van bijv. viooltjes, met in de smaak framboos, als je je glas goed gelegenheid geeft om te ademen.
De kleur is donker paarsrood.
Overigens: ook deze wijn liefst niet te warm drinken, u weet wel: kamertemperatuur, maar dan zoals het vroeger was, dus 18-19 ºC.
Een lekkere wijn van het huis Thorin, dat trouwens ook de andere crus produceert uit de Beaujolais-streek.

Waarbij drinken?
De Beaujolais is een echte ‘allemansvriend’ wat eten betreft, dus het een kwestie van zelf proberen en je laten verrassen. Zelf heb ik de wijn zowel bij wit of rood vlees ,als vis en pasta’s gedronken, elke keer goed en soms ronduit heerlijk. Ook ‘los’ niet te versmaden!

€ 8,35 bij Sligro

Meer informatie over Beaujolais-wijnen

  One Response to “Maison Thorin, Fleurie 2011”

  1. […] officiële crus van die streek. Eerder al dit jaar hadden we een mooie Fleurie in de blog (zie ev. Maison Thorin, Fleurie 2011) en nu dan een karakteristieke […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)