Apr 112014
 

moselgartenOnder de Duitse en Oostenrijkse witte wijnen bevinden zich ook de speciale wijnen die worden gemaakt van laat in het jaar geoogste en geselecteerde druiven. Daardoor bevatten de druiven veel suikers en ook smaakstoffen, maar is de opbrengst allicht minder groot. Niet zo gek dan ook dat de flessen steeds duurder worden naarmate die selectie later plaatsvindt in het jaar! Door de tijd ontstond een rijtje aanduidingen om het suikergehalte in de druiven aan te geven: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein. Een lastig en risicovol productieproces komt hierbij kijken (door de onzekere opbrengst elk jaar) en de wijnkwaliteit varieert dan ook nogal. De kwalificaties op zich zijn dus nog geen garantie voor de kwaliteit van de resulterende wijn. Het resultaat is (als het goed is) een heerlijk geurende, meestal (maar niet altijd) zoete wijn die uitstekend als aperitief of juist als dessertwijn in te zetten is. Maar je zult altijd weer een nieuwe soort van deze wijnen moeten testen om de kwaliteit te bepalen.

De kwaliteit van deze Moselgarten Auslese is precies goed. Hij is niet té zoet, heeft de geur en smaak van volrijpe zomervruchten en bevat tegelijkertijd een klein beetje zuur dat de boel fijn in evenwicht houdt. Niet alle suikers zijn dus in alcohol omgezet, blijkbaar, en dat zie je ook terug in het percentage: 8,5%. Zeker gezien de prijs heeft deze wijn een goede prijs/kwaliteit verhouding, en dat is in deze tijd nooit weg, toch?

Gebruik: als aperitief; bij zoete nagerechten, maar ook bij kaas (oude of blauwe)

€5,- bij Jumbo

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)