May 282015
 

Mus

Tsja, een kortere naam voor een wijn zul je niet gauw aantreffen: Mus. Er bestaat al wel een Domaine de Mus uit Frankrijk, maar verder… Vervolgens kijk je op de fles en ziet dan dat het een Nederlandse wijn betreft. Jawel, er is dus weer eens een nieuwe Hollander op de markt verschenen en dat roept natuurlijk om een proeverij! De wijngaard ‘Betuws Wijndomein’ bevindt zich (dús) in de Betuwe en timmert sinds 2004 aan de weg. Met speciale druivenrassen, die beter geschikt zijn voor onze meer noordelijk gelegen streken, heeft men zo’n 6 hectare beplant, waarvan driekwart voor witte wijn en de rest voor rood en rosé. Ik zocht de rode uit voor de test.

Een donkerrode kleur is al het eerste dat opvalt. Samen met een tikje paarse inslag belooft dat al meteen veel goeds, want dit zijn kenmerken van een stevige wijn. En inderdaad, de smaak en de geur is vol zwart fruit met wat vanille, en de wijn heeft ook iets extra aards, zoals je graag wilt proeven als je werkelijk van rode druiven houdt! Heel geurig en kruidig, al bij al, met mooie zachte tannines en een gave lange nasmaak.

De aparte samenstelling uit o.a. Regent en Cabernet Cortis druiven heeft hier tot een verbluffend resultaat geleid. Dit is hoge kwaliteit van eigen bodem, die voor veel buitenlandse collega-wijnen niets onderdoet. Ik durf wedden dat in blinde proeverijen deze wijn tot verrassende uitslagen zal leiden. Het maakt me wel benieuwd naar de andere ’Mus’, namelijk de witte. Binnenkort…

Geschikt bij: (rood)vleesgerechten, ook gegrild, wild en gevogelte. Ook bij oude Hollandse kaas, allicht, en schrikt voor een stevig sausje niet terug!

€12,50 bij Hema

  One Response to “Mus. Een Nederlandse wijn uit de Betuwe.”

  1. […] Mus. Een Nederlandse wijn uit de Betuwe. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)