May 232015
 

zerran

Naast een zeer fleurig etiket vanaf de fles, staarde me een intens donkerrode wijn aan vanuit het glas, met alle beloftes van een fraaie, gloedvolle Spanjaard. En die kwamen ook uit: ik proefde een warme, aardse, rijke rode wijn met vol zwart fruit met een mengeling van vanille en zachtrokend hout erboven en enkele andere indrukken, allemaal mooi in evenwicht. Lange, stevige nasmaak.

De streek, Montsant, vlakbij Barcelona aan de Spaanse oostkust, is feitelijk al heel oud, maar heeft pas begin deze eeuw een DO gekregen (= Denominacio d’Origen, dus een officieel erkend en gekwalificeerd gebied, net als bijv. de Appellation Contrôlée in Frankrijk). Een teken van erkenning voor alle harde werk om de kwaliteit van techniek en bereidingswijzen te verbeteren.

Het gebied wordt gekenmerkt door gebergte van zo’n 500m. Het ruige terrein daar maakt aanleg en onderhoud van een wijngaard niet zo makkelijk, maar het klimaat en de goede grond maken veel goed. De gebruikte druivensoorten zijn Garnacha, Mazuelo (ofwel Cariñena) en wat Syrah, en dat is een vaker toepaste combinatie die prima, balansrijke wijnen oplevert.

En daarvan is deze Zerran er dus ook eentje, en deze is bovendien nog wel betaalbaar, wat je van de naburige wijnen uit de Priorato allang niet meer kunt zeggen. Men kan daar bij Barcelona dus nog wel wat meer dan knap voetballen!

Geschikt bij: wild en gevogelte, ook pittige gerechten en harde kazen.

€ 14,40 bij Spanjewijn

  One Response to “Zerran Montsant 2011”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)