Jul 282020
 

Chianti, en dan ook nog een Riserva, daar gaan bij mij altijd de oogjes wat verder van open! Immers, na de ‘gewone’ Chianti en de Chianti Classico komt nog hoger in de kwaliteit de Chianti Riserva, vervaardigd uit de beste en rijpste druiventrossen. Allicht heeft zo’n wijn dan ook het Italiaanse keurmerk DOCG bij zich (ofwel Denominazione di Origine Controllata e Garantita), plus het bijbehorende controlenummer om de flessenhals. Die DOCG-code vind je trouwens ook op kazen en hammen. Wat betreft de wijn moet er dan sprake zijn dat aan de eisen van herkomst en wijnopbrengst per hectare is voldaan, en bovendien voor de Riserva dat de wijn 2 jaar minimaal gelagerd wordt en daarna zeker 3 maanden rust op fles.

Deze Piccini-wijn, van 90% Sangiovese en 10% Cabernet Sauvignon, rijpt in grote en kleine eikenhouten vaten voor de juiste, rijke smaakopbouw. De wijnbouwers van Piccini – in Toscane al een hele dikke eeuw aan de weg timmerend – hebben erg hun best gedaan om deze Riserva zo goed mogelijk te krijgen en hun resultaat mag terecht tot de ‘Collezione Oro’, (Gouden Verzameling), worden gerekend. Mooie robijnkleur, zachte en aantrekkelijke geuren en smaken van pruim, rood fruit, blauwe bessen plus allerlei kruidigheid. Gevoegd bij de lichte tannines en de tegelijkertijd zoete indrukken maken dit tot een echte, gave Riserva. De bonus vind ik de lange, blijvende smaak in de mond, die zelfs aan het eind iets van koffie krijgt!

Geschikt bij: allerlei gebraad, pasta met stevige saus, gekruide Italiaanse kaasjes

€13,- (Aanb.: €6,50) bij Gall&Gall

KokenKoken

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)