May 192020
 

Van Quito in het Noorden tot Mendoza in het Zuiden van het Zuid-Amerikaanse gebied strekte zich het Incarijk uit. Zo lang als het Andesgebergte liep (zo’n 7000km), zo lang bijna liepen ook hun handelsroutes indertijd, nog steeds haast ongelooflijk. Hun omvangrijke gebied duidden zij aan met de naam Tawantinsuyu, ofwel ‘Land van de Vier Kwartieren’, zeg maar windstreken, al betroffen die bij hen noordwest, -oost, zuidwest en -oost. Van die naam is de naam van deze wijn afgeleid: Tahuan, die de wijnmaker in Mendoza, Argentinië eraan gaf om de oude cultuur te eren.

De gebruikte druif heet nou wel Bonarda, maar verwar ‘m niet met de Italiaanse naamgenoot. Hij is qua afkomst namelijk vergelijkbaar met de originele Franse Douce Noir, die trouwens in de Californische Napavallei onder de naam Charbono bekend staat.
Verwarring alom dus, maar dat neemt niet weg dat deze wijn inderdaad zwartrood-paars kleurt en bijzonder zacht smaakt en daarmee zijn Franse naam eer aandoet. Al meteen bespeurde ik een rijke vanillegeur in het glas, gevolgd door zwarte bessen en pruimen. Ook fijne houttoetsen zijn aanwezig, vast en zeker toe te schrijven aan de houten vaten waarin de nieuwe wijn 8 maanden wordt opgelegd. De smaak is lichtfruitig, mild en haast zoet te noemen, met een heel licht pepertje. Kortom, een bijzonder gave Merlot-impressie, die heerlijk drinkt en bovendien met werkelijk van alles aan voedsel harmonieert. Zijn prijs meer dan waard.

Geschikt bij: alle soorten vlees en vis, al dan niet gegrild, Oosterse gerechten, en allerlei vruchten en kruiden. En natuurlijk ook heerlijk ‘los’ te drinken!

€12,50 bij Jumbo (Foodmarkt)

KokenKoken

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)